Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

215. COLUMBIA SCDG 3765 ΜΑΝΙΑΣ ΝΙΚΟΣ- ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ- ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ- ΔΕΔΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1967

Μανιάς Νίκος- Μαρκογιαννάκης Ευάγγελος (Μαρκοβαγγέλης)- Αποστολάκης Μιχάλης- Δέδες Γιάννης COLUMBIA SCDG 3765 Τώρα μ΄ απαρνιέσαι (Κρητικό τραγούδι) - Τώρα πονάς και γω γελώ (Ρεθυμνιώτικο συρτό) 1967- 45rpm- 7''

«Ο Νίκος Μανιάς, ο "Άρχοντας της Κρητικής μουσικής" - το "Αηδόνι της Κρήτης", γεννήθηκε το 1931 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Από πολυμελή αγροτική οικογένεια, στερνοπαίδι του Γιώργη και της Αργυρένιας Μανιαδάκη, ο Νίκος Μανιάς έζησε φτωχικά και δύσκολα παιδικά χρόνια. Οι αντίξοες συνθήκες της εποχής του στέρησαν τα δύο από τα έξι αδέρφια του, αλλά και τον πατέρα του το 1944. Η σχολική μόρφωσή του σταμάτησε στην ηλικία των 8 ετών, με το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως συνέβη και σε πολλούς συνομηλίκους του. Τα χρόνια της γερμανικής κατοχής τα πέρασε στον κάμπο του χωριού του, συνδράμοντας με τη βοσκική το βιοπορισμό του σπιτιού του, όταν δεν υποχρεούταν από τους κατακτητές σε καταναγκαστική εργασία, «προνόμιο» των νεώτερων μελών των ντόπιων οικογενειών.

Το κλίμα της περιόδου εκείνης βαρύ και μουντό, όμως ο κόσμος ζεστός και πρόθυμος, οι διαπροσωπικές σχέσεις ουσιαστικές κι άμεσες, απόρροια της ανάγκης των ανθρώπων να αισθάνονται ασφαλείς, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν. «Με μεγαλώσανε πολλές μανάδες» έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Νίκος Μανιάς αναφερόμενος στην αλληλεγγύη των γυναικών του χωριού στην ανατροφή των παιδιών. Ανεξίτηλες ήταν πάντοτε μνήμες από γειτονιές λιτές και φτωχικές, αλλά πλούσιες σε χρώματα, μυρωδιές και ήχους, που λες και ανυπομονούσαν μετά τον κάματο της μέρας να έρθει η ώρα της βεγγέρας. Μικρές, αλλά πολύβουες παρέες γύρω από τις παρασιές το χειμώνα, στα στενά ή στις αυλές το καλοκαίρι, για να αποσπερίσουν και να τραγουδήσουν τους καημούς και τις πίκρες τους, πολύ συχνά με την συνοδεία μαντολίνου, ξεφεύγοντας από τα προβλήματα της σκληρής καθημερινότητας.»

Ένα μικρό απόσπασμα από την βιογραφία του Νίκου Μανιά (βλέπε περισσότερα βιογραφικά στοιχεία στις αναρτήσεις 4, 9, 10, 19, 71, 133 και 164). Δύο από τα ομορφότερα τραγούδια του Μανιά στο σημερινό δισκάκι. Στο λαούτο ο Μαρκοβαγγέλης και στη λύρα ο Μιχάλης Αποστολάκης (βλέπε ανάρτηση 190).

Στην κιθάρα ο Γιάννης Δέδες, ένας από τους τρεις σημαντικούς κιθαρίστες του ρεμπέτικου. Γεννημένος πριν το 1922. Ο Γιάννης Δέδες ήταν κιθαρίστας του Χιώτη, του Τσιτσάνη και ένας από τους καλύτερους. Έχει κάνει και συνθέσεις. Απεβίωσε στις 24-02-2011. Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία, δυστυχώς, δεν κατάφερα να βρω. Ας αρκεστούμε στο φωτογραφικό υλικό.

Και όπως λέει και ο Σαββόπουλος στο ¨Σαν ρεμπέτικο παλιό¨, είμαι άρρωστος παιδιά ο γιατρός με συμβούλεψε ταξίδι, πριν τελειώσει το χρυσό καλοκαιράκι.

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).