Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

77. RECOR 918 ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ- ΤΣΙΚΑΝΔΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1969

 Κριτσωτάκης Ζαχαρίας- Τσικανδυλάκης Ιωάννης RECOR 918 Θα βρω καινούργια αγκαλιά (Κρητικό Καλαματιανό) - Πολλές αγάπες έκανα (Συρτός Κρουσανιώτικος) 1969- 45rpm- 7''

O Ζαχαρίας Κριτσωτάκης κατάγεται από το χωριό Κρουσώνας Ηρακλείου Κρήτης και είναι γεννημένος 9 Δεκεμβρίου το 1945. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό τραγουδιστή και λυράρη της Κρήτης με ιδιαίτερος πάθος και μοναδικό χρώμα!
Κατάφερε να γίνει ευρέως γνωστός την δεκαετία '70 - '80 μέσα από το Κρητικό κέντρο "ΖΑΜΑΝΙΑ", που άνοιξε στο Ηράκλειο και στο οποίο έπαιζε ο ίδιος με τον Μανούσο Παπατσαρα και αργότερα με τον Δημήτρη Φουκάκη και τον Γιώργο Ταμιωλάκη. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη καριέρα του έπαιξε και η μεγάλη του δισκογραφική επιτυχία με τίτλο" Ζητιάνος είμαι στην χαρά ", ένα συρτό με χανιώτικη μελωδία.
Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με τους: Τσικανδυλάκη Γιάννη (βιογραφικά στοιχεία δεν κατάφερα να βρω), Παπουτσάκη Δημήτρη, Φουκάκη Δημήτρη, Βερύκοκο Δημήτρη και άλλους.
Ο Γιάννης Τσικανδυλάκης στη δισκογραφία εμφανίζεται μόνο με τον Ζαχαρία εκτός και αν αλλάζουν το επώνυμο του, όπως σε σαρανταπεντάρι στην ΠΑΝΙΒΑΡ (Τσικαντιλάκης).
Βέβαια και η RECOR, στο σημερινό δισκάκι δεν έβρισκε το Ω και έβαλε Ο στο Κριτσωτάκης. Στο ΝΙΝΑ εμφανίζεται και Κρητσωτάκης και Κριτσωτάκης, στην ίδια ετικέτα. Επαγγελματικές δουλειές.
Στην προηγούμενη ανάρτηση είπα θα ασχοληθούμε με την ΝΙΝΑ records και την RECOR. Η RECOR έχει επανεκτυπώσει  τα καλύτερα της ΝΙΝΑ. Το περίεργο είναι ότι οι μήτρες είναι οι ίδιες. Μάλλον τις παραχώρησε η ΝΙΝΑ στη RECOR αφού τύπωσε αρκετά σαρανταπεντάρια με αυτές. Άρα οι μήτρες δεν έχουν την ίδια ποιότητα σε εκτύπωση όπως όταν είναι καινούργιες. Για τον λόγο αυτό πολλοί κυνηγάνε τις πρώτες κόπιες και πληρώνουν καλά για να τις αποκτήσουν.
Στου Κριτσωτάκη το σαρανταπεντάρι οι αλλοιώσεις (ακουστικές) είναι ανεπαίσθητες και το μόνο που αλλάζει είναι οι ποιότητα του βινυλίου (εδώ μιλάω για το υλικό και το πάχος του δίσκου). Οι αλλοιώσεις όμως στα σαρανταπεντάρια του Σκορδαλού (ΝΙΝΑ-RECOR)….!!!! Πολύ ψιλά γράμματα αν σκεφτεί κανείς τα όργια που κάνουν οι εταιρίες και οι ηχολήπτες τους, όταν βγάζουν CD από σαρανταπεντάρια ή δίσκους βινυλίου.   
Πάραυτα, στο ¨Θα βρω καινούργια αγκαλιά¨ έχουμε την σωστή περιγραφή ¨Κρητικό Καλαματιανό¨.
(Τα σκαναρισμένα εξώφυλλα που προστέθηκαν είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και τον ευχαριστώ πολύ που συμβάλει στη προσπάθεια καταγραφής).
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)