Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

113. PANIVAR PA-162 ΠΑΠΑΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΝΕΝΕΔΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ- ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ 1970

Παπαμιχελάκης Γιάννης (Παγκαλογιάννης)- Νενεδάκης Μάρκος- Σαλούστρος Παντελής PANIVAR PA-162 Μπορεί να είσαι όμορφη (Πεντοζάλης) - Εγώ γαμπρός τους θα γενώ (Κοντυλιές) 1970- 45rpm- 7''

Γεννημένος στις 21 Αυγούστου του 1944 στο χωριό Ακούμια Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης ο Γιάννης Παπαμιχελάκης ή Παγκαλογιάννης υπήρξε ένας σεμνός άνθρωπος και μερακλής λυράρης. Συνεργάστηκε με πλήθος αξιόλογων μουσικών όπως ο Μανώλης Περουλάκης, ο Δημήτρης και ο Μανώλης Σκουλάς, ο Βασίλης και Παντελής Σαλούστρος κ.α.  
Δισκογραφικά εξέδωσε συνολικά δύο δίσκους 45 στροφών και μια 8-
track cassette στην εταιρία PANIVAR (αυτά εμφανίζονται στους φακέλους και αυτά έχουμε στα χέρια μας). Αξίζει να πούμε ότι ο Γιάννης Παπαμιχελάκης είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον Κώστα Μουντάκη. Έπαιξε σχεδόν σε όλα τα Κρητικά κέντρα της εποχής εκείνης με μεγάλη επιτυχία. Έφυγε σε ηλικία 58 μόλις ετών τον Ιούλιο του 2002.
 
Ο Παντελής Σαλούστρος γεννήθηκε στο Κεραμούτσι Μαλεβιζίου από μεγάλη οικογένεια μουσικών που κατάγεται από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου. Παντρεύτηκε την Μαρία Σαλούστρου- Μπιτσακάκη και απέκτησε δυο κόρες, την Έλενα και την Εύα. Η κόρη του Εύα είναι καλλιτέχνιδα γνωστή με το όνομα Εβίτα Σαλούστρου, με ρεπερτόριο στην τζαζ, ποπ, ροκ μουσική, αλλά έχει συμμετάσχει και σε δυο cd με κρητικό ρεπερτόριο, του πατέρα της.
Ο Παντελής άρχισε να ασχολείται με το μαντολίνο από δέκα χρόνων περίπου, με πρώτο διδάξαντα τον αδερφό του Κώστα. Συνέχισε παίζοντας μπουζούκι σε κέντρα της Αθήνας μέχρι που πήγε φαντάρος. Έπειτα ασχολήθηκε με το λαούτο και την Κρητική μουσική υπηρετώντας την μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας σε όλα τα είδη γλεντιών και εκδηλώσεων.
Είχε την τύχη, στα πρώτα του βήματα να παίξει σε γάμο με τον Νίκο Ξυλούρη και τον αδερφό του Γιάννη. Άλλες συνεργασίες είναι με τους: Θανάση Σκορδαλό, Μανώλη Μανουρά, Καρπουζάκη Μανώλη, Παπαμιχελάκη Γιάννη, Κ.Καλλέργη, Δημήτρη Καμάρη, Σηφογιωργάκη Σπύρο, Γιώργο Καλομοίρη, Τσαγκαράκη Μιχάλη, Μ.Λουμπάκη, Λεωνίδα Κλάδο, Νίκο Σωπασή, Β.Μιχαλάκη, Μ.Σταυρακάκη, Π.Κακουλάκη, Ζαχαρία Κριτσωτάκη, Δ.Πασπαράκη και πολλούς άλλους.
Πρώτη μεγάλη εμπειρία, το ταξίδι στην Αφρική με τον δάσκαλο Θανάση Σκορδαλό το 1972. Ακολούθησαν ταξίδια σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία όπως επίσης και σε πολλά μέρη της Ελλάδας.    
Βιογραφικά στοιχεία για τον Μάρκο Νενεδάκη ακόμα ψάχνουμε.
Στις παρακάτω φωτογραφίες από τις ετικέτες του δίσκου βλέπουμε την σωστή εκτύπωση που είναι οι φωτογραφίες μαζί  και αναγράφουν και τους λαουτιέρηδες και την λάθος εκτύπωση χωρίς τους λαουτιέρηδες. Το λάθος, εκτός του ότι δεν αναγράφονται οι λαουτιέρηδες, είναι και στην πλευρά του δίσκου (αυτά τα ψιλά γράμματα είναι εκνευριστικά). Δηλαδή η ετικέτα της Α πλευράς έχει κολληθεί στην πλευρά με μήτρα PA 162 B. Και θα πει κάποιος …άσε μας ρε ¨Πετρίτη¨ η μουσική μας ενδιαφέρει, ναι αλλά κάτι τέτοια λάθη σε ένα δίσκο των Beatles λόγου χάρη θα εκτόξευε την τιμή του στα ύψη.
Είπαμε ψιλά γράμματα, αλλά πρέπει να αναφερθεί το λάθος γιατί κάποιος με παρατηρητικότητα θα έβλεπε ότι ο Πεντοζάλης είναι στην Α πλευρά του ενός και στη Β του άλλου δίσκου και το ανάποδο για τις Κοντυλιές.
Επίσης κάποιος με παρατηρητικότητα θα καταλάβει γιατί ψηφιοποίησα τον δίσκο με τις λάθος ετικέτες.
Το σκανάρισμα στην 8-track όπως και οι σκαναρισμένες ετικέτες που θα προστεθούν (με την δική του οπτική), έχουν γίνει από τον φίλο Ιδομενέα και τον ευχαριστώ πολύ.    
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)