Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

379. COLUMBIA 56048-F ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ 1926

Στασινόπουλος Σωτήρης (Αηδόνι του Μοριά- Σκέντζος- Χαρδαβέλας) COLUMBIA 56048-F  Μαλάμω (Συρτός) - Δε στο είπα Γεώργη μιά και δυό (Κλέφτικο) 1926- 78rpm- 12''
«Ανάμεσά στους πρώτους Έλληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αμερική την περίοδο 1896-1921 ήταν και ο μοναδικός, μετέπειτα, τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών στην Αμερική, Σωτήρης Στασινόπουλος, που γεννήθηκε το 1880 στη Στρέζοβα(σήμερα Δάφνη) Καλαβρύτων, όπου ήταν γνωστός με τα παρατσούκλια : Σκέντζος ή Χαρδαβέλλας.
Ο Σωτήρης Στασινόπουλος (βλέπε και αναρτήσεις 59 και 166) πήγε στην Αμερική λίγο μετά το 1900,ήταν από τους πρώτους που ηχογράφησαν εκεί. Την πρώτη του ηχογράφηση την έκανε το 1921. Ήταν το κλέφτικο «Δροσούλα» που λίγο αργότερα επανεκδόθηκε μαζί με το «Τα πρόβατα βελάζουνε». Ηχογράφησε στην Αμερική συνολικά περίπου 100 δημοτικά τραγούδια(κλέφτικα, συρτά, τσάμικα και καλαματιανά), ένα ζεϊμπέκικο(Αποφάσισα να γίνω στην Αγιά Σοφιά κουμπές) και ένα Σμυρναίικο Μπάλλο, για λογαριασμό των εταιρειών COLUMBIA, VICTOR και OKEH.
Έπαιζε λαούτο. Στην Αμερική συνεργάστηκε με μοναδικούς οργανοπαίχτες που άφησαν εποχή. Με τον Αθανάσιο Βρούβα(κλαρίνο), τον Νίκο Ρέλλια(κλαρίνο), τον Γιάννη Μακεδόνα(κλαρίνο), με τον Γιάννη Κυριακάτη(κλαρίνο), τον Κώστα Γκαντίνη(κλαρίνο) και Λουί Ρασσιά(σαντούρι). Ήταν μεγάλη η αγάπη του για τα δημοτικά τραγούδια. Πολύ συχνά τον καλούσαν να τραγουδήσει οι κοινότητες Ελλήνων μεταναστών σε διάφορες πόλεις της Αμερικής. Με το συγκρότημά του περιόδευσε σε όλες τις ελληνικές κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Kαναδά, όπου οι ομογενείς τον υποδέχονταν με μεγάλο ενθουσιασμό. Εκτός από το τραγούδι ασχολήθηκε και με την καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών που τα εξέδωσε αργότερα στο βιβλίο του «Αθάνατα Ελληνικά Ηρωικά Τραγούδια» (N. Yόρκη 1944). Μάλιστα στο βιβλίο περιλαμβάνονται και πολλά τραγούδια και ποιήματα που είχε γράψε ο ίδιος.
Ο Σωτήρης Στασινόπουλος πέθανε το 1960 στην Αμερική.»
Από τους καλύτερους γραμμοφωνικούς δίσκους με δημοτικά ο σημερινός. Εξαιρετικός ο Στασινόπουλος φωνητικά και ο κλαρινοπαίκτης που δυστυχώς δεν έχουμε πληροφορίες (σίγουρα ένας από τους προαναφερθέντες). Η ετικέτα της ¨Μαλάμως¨  δυσκόλεψε λόγω της καμπυλότητας του δίσκου αλλά τουλάχιστον την έχουμε έστω και σε μικρότερη ανάλυση. Ο δίσκος δεν είναι για τους λάτρεις του τέλειου ήχου. Χρειάζεται αποθορυβοποίηση γι’ αυτό το δίνω και σε wav μορφή (ήταν μάχιμος και δεν ξεκουραζόταν σε συλλογή συλλέκτη βλέπεις).
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου