Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026

622. PARLOPHONE GDSP 2723 ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΜΑΡΚΟΓΑΝΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 1961

Χαλκιαδάκης Ιωάννης- Μαρκογιαννάκης Ευάγγελος (Μαρκοβαγγέλης) PARLOPHONE GDSP 2723 Το μαναβάκι με τη σούστα (Καλαματιανό) - Θέλω να βρω μια άτυχη (Συρτός) 1961- 45rpm- 7''
«Ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης γεννήθηκε το 1936 στο Σπήλι του Ρεθύμνου από οικογένεια μουσικών. Ο πατέρας του έπαιξε λύρα, τα αδέρφια του Κώστας και Στέλιος λαούτο, ο Χαράλαμπος λύρα και μπουζούκι και ο Γιάννης λαούτο. Άρχισε σε ηλικία 12 χρονών, με πολύ ζήλο και αγάπη για το λαούτο αλλά και τη σύνθεση σκοπών και τραγουδιών.
Αργότερα ερχόμενος στην Αθήνα είχε την ευκαιρία να σπουδάσει και να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που αγαπούσε τόσο πολύ, δηλαδή την μουσική. Ασχολήθηκε με το κοντραμπάσο στο οποίο πήρε και δίπλωμα από το Ωδείο Αθηνών.
Εργάσθηκε στην Κρατική Ορχήστρα των Αθηνών και στην Συμφωνική της ΕΡΤ. Παράλληλα έβρισκε μεγάλη ευχαρίστηση στο λαούτο. Συνεργάστηκε με τους αξέχαστους Θανάση Σκορδαλό και Κώστα Μουντάκη. Στη δισκογραφία είχε τη μεγάλη συνεργασία με το Νίκο Μανιά, η οποία απέφερε υπέροχα τραγούδια στο ύφος των ταμπαχανιώτικων, καθώς και με το Σπύρο Σηφογιωργάκη, το Μανώλη Κακλή, τον αδερφό του Γιάννη και άλλους.
Επίσης έχει γράψει δίσκο σε συνεργασία με τον Μπάμπη Γαργανουράκη με τίτλο "Παίζω με το λαούτο μου". Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες όπως με Ζ. Μελεσσανάκη, Καλογρίδη, Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, Μάρκο Φουρναράκη, Παντελή Κρασαδάκη, Γιώργο Παπαδάκη, Στέλιο Μπικάκη και Μανώλη Αλεξάκη. Ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης θεωρείται και είναι ένας εκ των κορυφαίων δημιουργών της Κρητικής μουσικής.»
Στο σημερινό δισκάκι στη λύρα και το τραγούδι ο Ιωάννης Χαλκιαδάκης. Εξαιρετικό παίξιμο στο μοναδικό δισκάκι που έχει κυκλοφορήσει. Ο Μαρκοβαγγέλης στο λαούτο. Βιογραφικά στοιχεία για τον Χαλκιαδάκη δεν κατάφερα να βρω. Από σκόρπιες πληροφορίες φαίνεται να συμμετείχε σε γλέντια κυρίως με τους Μαρκογιαννάκηδες. 
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου