Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

223. ODEON G.A. 7802 ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1954

Δερμιτζάκης Ιωάννης (Δερμιτζογιάννης) ODEON G.A. 7802 Μαρνιώτικες Στειακές κονδυλιές - Παλληκαριώτικος Κρητικός χορός (Συρτός) 1954- 78rpm- 10''

«Πολυσύνθετος καλλιτέχνης της Κρητικής μουσικής παράδοσης ο Γιάννης Δερμιτζάκης από την Σητεία. Γεννήθηκε στη Μαρωνιά Σητείας το 1907, μεσουράνησε επί δεκαετίες στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Κρήτης σαν ένας γνήσιος εκφραστής της. Πολυσύνθετος, δημιουργικός, παραγωγικότατος ποιητάρης δόκιμος, βιολάτορας, λυράρης δεξιοτέχνης, γλυκόλαλος εκφραστικός τραγουδιστής. Χιλιάδες οι Κρητικότατες μαντινάδες του, τραγουδισμένες σε «ισάριθμα» θα λέγαμε γλέντια και καλλιτεχνικές εμφανίσεις του Γιάννη Δερμιτζάκη ή καλύτερα Δερμιτζογιάννη, όπως ήταν πιο γνωστός. Έμετρη παρουσία και έκφραση των πόθων, των καημών, της ψυχικής ορμής των Κρητικών μα και της πολύχρονης ιστορίας της Κρήτης και των Ηθών και Εθίμων της.

Η σάτιρα και τα ευτράπελα έμμετρα σχόλια των συνηθειών και των καταστάσεων του μεταπολεμικού κόσμου, είναι ένα μεγάλο μέρος της ποιητικής του παραγωγής που τυπώθηκε και σε βιβλία μα πέρασε και στους δεκάδες δίσκους του Δερμιτζογιάννη – πρώτη ηχογράφηση δίσκου το 1953 – που περιέχουν τις μουσικές διαδρομές του απ’ άκρου σ’ άκρο της Κρήτης, τις δικές του δημιουργίες, τις δοξαριές και τα τραγούδια του.Αποτιμώντας το έργο του Δερμιτζογιάννη, ο μελετητής και γλωσσολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Σκουβαράς, γράφει στον πρόλογο του βιβλίου «Κρητικές Μαντινάδες» του Γιάννη Δερμιτζογιάννη: Ο Δερμιτζογιάννης ήταν ένας έξοχος ερμηνευτής, εκτελεστής και εκφραστής της Κρητικής μουσικής παράδοσης. Ο καλλιτέχνης που προσεγγίζει με άνεση αυθόρμητα και γοητευτικά το κοινό.
Στάθηκε κοσμαγάπητος μουσικός που ήξερε να διασκεδάζει το κοινό του, να γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Έλληνες και ξένους καλότυχους ακροατές του μέσα και έξω απ’ την Ελλάδα. Η χαρά, η τέχνη, η καλλιτεχνική έκφραση του ποιητάρη, λυράρη, βιολάρη, κιθαρίστα, συνθέτη και τραγουδιστή Γιάννη Δερμιτζάκη από την Σητεία Λασιθίου Κρήτης είχε περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Είχε κερδίσει και αλλού καρδιές πολλές αυτός ο πρωτομάστορας, ο πολυσύνθετος συνεχιστής της Κρητικής μουσικής παράδοσης.

Ο Δερμιτζογιάννης έφυγε από την ζωή το Μάη του 1984».

Ο σημερινός γραμμοφωνικός δίσκος από τους πρώτους του Δερμιτζογιάννη (βλέπε αναρτήσεις 13,57,92,126,143,168 και 194), στην ODEON και όχι στην Rca ή την Olympic, που τον έχουμε συνηθίσει.

Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).
 
                                     ¨ΜΑΡΝΙΩΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΑΚΕΣ ΚΟΝΔΥΙΕΣ¨ και σε γραμμοφωνικό δίσκο Μεγάλης Βρετανίας
                                                         από την προσωπική συλλογή του φίλου Ιδομενέα Παπαδογιάννη από Ρέθυμνο.
 



 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου