Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

254. RCA VICTOR 51g 3738 ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΜΑΥΡΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ- ΛΑΠΟΚΩΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1966

Δερμιτζάκης Γιάννης (Δερμιτζογιάννης)- Μαυροδημητράκης Σταύρος- Λαποκωσταντάκης (Πεδουλάφτης) Γιώργος RCA VICTOR 51g 3738 Βάλε με Θεέ μου, βάλε με - Τώρα που αρχίζω και γερνώ (Σητειακές κονδυλιές) 1966- 45rpm- 7''

Ο Λαποκωνσταντάκης Γιώργης ή Πεδουλάφτης γεννήθηκε στο Καβούσι Ιεράπετρας το 1915. Έμεινε ορφανός σε ηλικία 4 ετών. Έμαθε βιολί μόνος του, έχοντας ακούσματα κυρίως απ' τον πατέρα του αλλά και άλλους βιολάτορες. Άρχισε κρυφά το βιολί γιατί ο πατέρας τους δεν τον ήθελε μουσικό. Έτσι έμαθε κρυφά. Το πρώτο του επαγγελματικό βάπτισμα ήταν όταν, παιδί ακόμα, ο θείος του δεν μπόρεσε να παίξει σε κάποιο γάμο, λόγω πονόδοντου και αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει.

Έκτοτε καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους βιολάτορες της ανατολικής Κρήτης, με ιστορία δεκαετιών. Σε νεαρή ηλικία ήρθε στην Ιεράπετρα, παίζοντας βιολί στη σχολή χορού Κατσώλη, που λειτουργούσε προπολεμικά στην Ιεράπετρα. Το 1939 έφυγε από την Ιεράπετρα και πήγε στο Ηράκλειο, όπου βρήκε το δεξιοτέχνη του βιολιού Στρατή Καλογερίδη από τον οποίο έμαθε αρκετά για την μουσική. Στην κατοχή του, είχε παρτιτούρες και ένα δοξάρι του Καλογερίδη.
Έζησε αρκετά χρόνια και στην Αθήνα και συμμετείχε σε εκδηλώσεις που οργάνωνε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.Το παρατσούκλι Πεδουλάφτης το πήρε από τον προπάππου του, ο οποίος έφτιαχνε ζυγούς για τα ζώα που έσερναν το αλέτρι και έπαιζε πολύ καλά ασκομπαντούρα με συνοδεία νταουλιού. Στα γλέντια τον φώναζαν ζυγολάφτη που με τον καιρό έγινε Πεδουλάφτης. Το 1999 κυκλοφόρησε, με την επιμέλεια του μαθηματικού Σάββα Πετράκη ο δίσκος Γιώργος Λαποκωνσταντάκης (Πεδουλάφτης), με μια σειρά καινούργιες ηχογραφήσεις του μεγάλου βιολάτορα από την Ιεράπετρα που ο δίσκος φέρει το όνομά του.
Πρόκειται για μια παραγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του Νομού Λασιθίου που συμπληρώνει, κατά κάποιο τρόπο, τις ηχογραφήσεις του Πεδουλάφτη που περιλαμβάνονται στη συλλογή «Τα Ραδιοφωνικά» (μαζί με ηχογραφήσεις του Δερμιτζογιάννη, του Παντελή Μπαριταντωνάκη και του Ιωάννη Παπαχατζάκη) που κυκλοφόρησαν από το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι περίπου την ίδια εποχή.
Ο Γιώργος Λαποκωνσταντάκης, ή Πεδουλάφτης, μας άφησε, το πρωί της Τετάρτης (3/10/2007), σε ηλικία σχεδόν 93 ετών. Τελευταία έμενε με τα παιδιά του στην Αθήνα, δύο αγόρια τα οποία παίζουν κιθάρα και πολλές φορές συνόδευαν τον πατέρα τους.
Στο σημερινό δισκάκι του Δερμιτζογιάννη (βλέπε παλαιότερες αναρτήσεις), στο πρώτο τραγούδι ¨Βάλε με Θεέ μου, βάλε με ¨, συμμετέχει με το βιολί του ο εξαιρετικός Πεδουλάφτης. Συνοδεία με το λαούτο του ο μεγάλος Σταύρος Μαυροδημητράκης (βλέπε αναρτήσεις 30, 43, 106 και 136). Δύο δισκάκια έβγαλε ο Δερμιτζογιάννης με αυτή την σύνθεση (το ένα είναι το σημερινό).

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου