Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

53. ODEON DSOG 2876 ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ- ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 1962

 Μουντάκης Κώστας (Μουντόκωστας)- Σαλούστρος Βασίλης ODEON DSOG 2876  Η παντέρμη ξενιτειά - Δεν περιμένω μπλιό χαρές 1962- 45rpm- 7''

¨…Εκείνη την εποχή, γύρω στο 1938, αγοράζει η μαμή του χωριού ένα γραμμόφωνο και κάποιους δίσκους 78 στροφών µε ηχογραφήσεις από τον Ροδινό, τον Μπαξεβάνη, τον Καρεκλά, τον Καραβίτη και τον Καλογερίδη. Μέγα γεγονός για το χωριό! Από τη µία ο φωνόγραφος, από την άλλη οι χωριανοί μουσικοί που προσπαθούν να παίξουν ο ένας καλύτερα από τον άλλο και όλοι μαζί καλύτερα από το μηχάνημα. Κάθε μέρα γίνονται σε ολόκληρο το χωριό γλέντια στις αυλές των σπιτιών, όπως και στα καφενεία μετά την ολοήμερη κοπιαστική εργασία, µε πειράγματα μεταξύ γλεντζέδων, τα λεγόμενα νάκλια, καθώς και καντάδες, µε τον έφηβο Μουντόκωστα από κοντά να ακούει, να παρατηρεί και να αποτυπώνει τα πάντα στον νου του.
Όλα αυτά τα γεγονότα καταγεγραμμένα στο υποσυνείδητο του Μουντάκη λειτουργούν καθοριστικά, διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα του και προσδίδοντάς του χιούμορ, πραότητα, σοβαρότητα. Παράλληλα τον εξελίσσουν σε ετοιμόλογο και ικανό στιχοπλόκο και ριμαδόρο, ικανό να διηγηθεί µια ολόκληρη ιστορία µε στίχους. Στην αποθήκη του σπιτιού μιας θείας του βρίσκει µία μισοσπασμένη λύρα, στην οποία βάζει κάτι σύρματα για χορδές και ένα δοξάρι στο οποίο περνάει τρίχες από ουρά γαϊδάρου και παριστάνει ότι παίζει.
Για να ολοκληρωθεί το τάμα του πατέρα του, στην ηλικία των δεκαπέντε ετών το 1941, μέσα στον πόλεμο πηγαίνει στο Αρκάδι τασιματάρης. Ηγούμενος της μονής είναι ο ∆ιονύσης Ψαρουδάκης. Εκεί για σαράντα μέρες θα κουβαλάει νερό, θα σκουπίζει τον ναό και τις αυλές του μοναστηριού, θα ανάβει τα καντήλια και θα βοηθάει στις γεωργικές και κτηνοτροφικές ή τυροκομικές εργασίες της μονής. Οι μέρες αυτές στο μοναστήρι ήταν αρκετές για να µην ξεχάσει ποτέ του το Αρκάδι, που το τραγουδούσε έκτοτε σε όλη τη μουσική του πορεία….¨  
Το παραπάνω απόσπασμα θα το βρείτε σε link στις πληροφορίες ολόκληρο. Βιογραφικά στοιχεία για τον Μουντόκωστα θα βρείτε στις παλαιότερες αναρτήσεις βάζοντας στο search engine του blog  (επάνω αριστερά) ¨Μουντάκης¨ ή (εδώ).
 
Ο Σαλούστρος Βασίλης γεννήθηκε 11 Ιανουαρίου 1937. Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία δυστυχώς δεν βρήκα. Έχει συνεργαστεί εκτός από τον Μουντόκωστα, με τον Καρπουζάκη Μανώλη, Περιστέρη Αντώνη, Λεωνίδα Κλάδο, Λευτέρη Ασηθιανάκη, Μακρυδάκη Μάρκο, Κοκολογιάννη κ.α.
Στο σημερινό δισκάκι εκτός από τα ορθογραφικά λάθη έχουμε και λάθος στο όνομα που τυπώθηκε (Σαλούστρας) όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. 
 (Τα σκαναρισμένα εξώφυλλα που προστέθηκαν είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και τον ευχαριστώ πολύ που συμβάλει στη προσπάθεια καταγραφής).   
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ) 
 
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου