Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

404. MARK CUSTOM RECORDING DIVISION MC-8916 ΠΑΠΑΜΗΝΑΣ ΜΗΝΑΣ- ΜΑΛΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΠΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ- ΝΟΥΑΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ- ΜΑΛΤΑ ΦΑΝΙΤΣΑ 1971

Παπαμηνάς Μηνάς- Μάλτας Γεώργιος- Παρός Ιωάννης- Νουαράκης Μιχαήλ- Μάλτα Φανίτσα MARK CUSTOM RECORDING DIVISION MC-8916 Καρπαθιακές μαντινάδες Νίκου Παπαμιχαήλ - Πάνω χορός 1971- 33rpm- 7''
Γεννήθηκε το 1933. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Σπόα και η μητέρα του από το Μεσοχώρι. Πέθανε στις 6 Αυγούστου του 1998.
Απίστευτο το παίξιμο του Παπαμηνά, σε ένα δισκάκι κομμένο στην Αμερική αλλά ηχογραφημένο στον Πειραιά το 1971. Συνολική διάρκεια που ξεπερνάει τα 20 λεπτά (και οι δύο πλευρές), στις 33 στροφές για να χωρέσουν τα τραγούδια στις πλευρές που είναι στις 7¨ ίντσες. Στον ¨Πάνω χορό¨ πιστεύω ότι τα δάκτυλα πρέπει να είχαν ματώσει.
«Η μορφή της, ακλόνητη βγήκε μέσα από τις κακουχίες της ζωής σαν λάμψη. Όλοι γύρω της γεμάτοι ερωτήσεις, για τις δυσκολίες, για τις χαρές, για τις λύπες, για την καθημερινότητα και τα δρώμενα γενικά τόσων χρόνων.
Και με τον ξεχωριστό της πάντα τρόπο περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια και με κάθε μαντινάδα την εκάστοτε στιγμή..
Ξεχώριζε τους ανθρώπους για τα καλά τους πάντα. Έβρισκε πάντα το καλό μέσα σου για να το βγάλει προς τα έξω, και να σε κάνει να νιώσεις υπερήφανος για όλα όσα έχεις κάνει και εσύ· και οι πρόγονοι σου· γιατί εκτίμησε ότι κι αν είδε από αυτούς τα χρόνια που έζησε μαζί τους. Και το έχουν νιώσει όλοι αυτό.
Οι μαντινάδες που έχει πει έχουν μείνει στην ιστορία και ο τρόπος που τις εξέφραζε μοναδικός.
Πόσοι δεν έχουν πάρει μαντινάδες της Φανίτσας να τραγουδήσουν στις χαρές τους και στων αλλονών επίσης. Πόσοι δεν έμαθαν να τραγουδούν και να παίζουν όργανα δίπλα της. που η απόδοση κάθε τραγουδιού άλλαζε στα χείλη της.
Η γιαγιά η Φανίτσα ήταν είδωλο πολλών κοριτσιών του νησιού, που όσα χρόνια θυμάμαι, ερχόντουσαν να θαυμάσουν τη λάμψη αυτή.. που σήμαινε ομορφιά, και καλοσύνη, και μερακλοσύνη.
Και συγγενείς και κόσμο που από μακριά ερχόταν να την δει, να δώσει και να πάρει χαιρετισμούς και μηνύματα φίλων ξενιτεμένων. Και συμβουλές. Σε ανθρώπους που δεν τους ήξερε αλλά κάποιος τους ορμήνεψε να ρωτήσουν τη Φανίτσα για να τους βρει τη λύση.
Για εμάς ήταν τα πάντα!
¨Διαμάντι του Μεσοχωριού και το χορό στολίζεις, κι ας είχα κόρη να έστελνα να μάθει ότι γνωρίζεις¨, της είπαν όταν την είδαν ακόμα 12 χρόνων στην αυλή της Παναγίας οι γέροι Ολυμπίτες, που λόγω της στενής καταγωγής της, καμάρωναν περίσσια.»
Η Φανίτσα Μάλτα γεννήθηκε 30/1/1922 και απεβίωσε 2/1/2024. Το παραπάνω κείμενο από τον εγγονό της Γεώργιο Μάλτα. Στις φωτογραφίες παραπάνω εικονίζεται ο Παπαμηνάς, εκτός από αυτή της Φανίτσας Μάλτα.
Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω περισσότερα βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για τους καλλιτέχνες.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου