Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

97. LYRA LS 1271 ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ- ΜΠΕΖΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ- ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 1967

Σπίνουλας Αθανάσιος- Μπεζερής Γιώργος- Αλαμάνος Πέτρος LYRA LS 1271 Συρτός Αγυργιώτικος (Κερκυραϊκός) - Η πέρδικα (Συρτός Κερκυραϊκός) 1967- 45rpm- 7''

Ο Θανάσης Σπίνουλας είναι ο αυτοδίδακτος Κερκυραίος μουσικός που έχει χαράξει τη μουσική παράδοση της Κέρκυρας. Η αγάπη του για τη μουσική, το βιολί και το μουσικό του αυτί, τον έκαναν έναν από τους πιο περιζήτητους βιολιτζήδες στα πανηγύρια και στους γάμους της νεότερης εποχής στην Κέρκυρα.
Γεννήθηκε στον Κάτω Γαρούνα στις 18 Μαρτίου του 1930 και το 1964 αναχώρησε για τη Γερμανία. Οι νέοι Κερκυραίοι πιθανόν να μην τον έχουν ακουστά αλλά σίγουρα τον γνωρίζουν μέσα από το τραγούδι του τη "Ρούγα" της Κέρκυρας. Οι Κερκυραίοι μεγαλύτερης ηλικίας αναμφισβήτητα, τον γνωρίζουν και έχουν χορέψει σίγουρα σε ένα πανηγύρι του νησιού υπό τους ήχους του Σπίνουλα.
Από το 1950 ξεκίνησε δειλά-δειλά να συμμετέχει με το βιολί του σε εκδηλώσεις που χωριού.
Από το 1977 και μετά που επέστρεψε στην Ελλάδα έγινε περιζήτητος από τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις κοινότητες καθώς ο χαρακτηριστικός του ήχος, το νευρικό παίξιμο και η φωνή του είχαν ήδη αγγίξει τις καρδιές των Κερκυραίων.
Πριν το 1970 είχε κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο, 45 στροφών, με δύο τραγούδια σταθμούς της μουσικής μας παράδοσης, τη "Ρούγα" και τον "Γαστουριώτικο" (θα αναρτηθεί στο μέλλον). Μεγάλο δίσκο έβγαλε έναν το 1977 και έναν άλλο με τραγούδια βασισμένα σε φόρμες παραδοσιακών τραγουδιών. Ο Θανάσης Σπίνουλας ήθελε να διευρύνει τις γνώσεις του και για αυτό πήγε σε σχολή των Ιωαννίνων όπου έμαθε και έφερε στο νησί όλα τα ευρωπαϊκά, αργεντίνικα ταγκό και διάφορα άλλα είδη εμπλουτίζοντας τις υπάρχουσες γνώσεις του στο βιολί.
Το 2016, η Χορωδία Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ομίλιου ΟΤΕ Κέρκυρας, του απένειμε στο Δημοτικό Θέατρο, βραβείο για την προσφορά του στο Κερκυραϊκό Παραδοσιακό Τραγούδι.
Στην κιθάρα είναι ο Γιώργος Μπεζερής και στο ακορντεόν ο Πέτρος Αλαμάνος. Δυστυχώς βιογραφικά στοιχεία δεν βρήκα. Πιθανότατα εικονίζονται στην φωτογραφία παραπάνω (και στο φάκελο που θα κατεβάσετε).
Στο σημερινό δισκάκι τιμάμε τον Θανάση Σπίνουλα που και αυτός με τη σειρά του τιμά την ¨Πέρδικα¨. Πιάσαμε το Ιόνιο και συνεχίζουμε.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)
 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου