Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

460. COLUMBIA DG 6436 ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ- ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 1938

Παπασιδέρης Γιώργος (Παπαϊσιδώρου-Κουλουριώτης)- Ανεστόπουλος Γιώργος  COLUMBIA DG 6436 Πέθαν' ο Βλάχος (Τσάμικο) - Ο Γιάννος (Κλέφτικο) 1938- 78rpm- 10''
 «Ο Ιωάννης (Γιαννάκης) Νοταράς ήταν αγωνιστής του 1821. Γεννήθηκε το 1805 στα Τρίκαλα Κορινθίας και ήταν γόνος της σημαντικής αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων. Πατέρας του ήταν ο πρόκριτος Σωτήρης Νοταράς και μητέρα του η Μαρία, αδελφή του Ανδρέα Ζαΐμη. Διακρινόταν για το παράστημα του και τη φυσική του παρουσία και ήταν γνωστός στο περιβάλλον του ως «αρχοντόπουλο». Είχε στοιχειώδη μόρφωση και στο ξεκίνημα της Επανάστασης, αν και πολύ νεαρός σε ηλικία, δημιούργησε δικό του στρατιωτικό σώμα αποτελούμενο από Μοραΐτες και Ρουμελιώτες, που ήταν και η πλειοψηφία των ανδρών του. Μάλιστα τα χρήματα για τη μισθοδοσία των στρατιωτών του προέρχονταν από τη δική του περιουσία.
Το 1824, σε ηλικία μόλις 19 ετών αναδείχτηκε στρατηγός των επαναστατικών δυνάμεων.  Συγκρότησε ξανά δικό του στρατό και τον Ιούλιο του 1825 πήρε μέρος στη δεύτερη πολιορκία της Πάτρας. Επίσης, απέκρουσε τα αιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ στην περιοχή της Μεσσηνίας. Το 1826 έγινε αιτία εμφύλιας διαμάχης στην Κορινθία ως αντίζηλος του εξαδέλφου του Παναγιώτη Νοταρά για το χέρι της Σοφίας Ρέντη, κόρης του προεστού Θεοχάρη Ρέντη. Αποτέλεσμα της αναταραχής αυτής ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Σοφικού το Μάιο του 1826. Στα τέλη Ιανουαρίου του 1827 ως επικεφαλής σώματος 1.200 στρατιωτών προχώρησε στην Αττική, όπου υπό την ηγεσία του Γεώργιου Καραϊσκάκη και του Βρετανού φιλέλληνα Τόμας Γκόρντον συμμετείχε σε μάχες εναντίον του στρατού του Κιουταχή, ανάμεσα στις οποίες και στη μάχη της Καστέλας, μαζί με τον Ιωάννη Μακρυγιάννη και τον Κρητικό Δημήτριο Καλλέργη. Στη συγκεκριμένη μάχη πολέμησε έχοντας την ευθύνη του κέντρου της ελληνικής παράταξης. Σκοτώθηκε κατά την καταστροφική για τις επαναστατικές δυνάμεις μάχη του Ανάλατου την 24η Απριλίου του 1827.»
 «Ο Γιώργος Παπαϊσιδώρου ή Παπασιδέρης γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1902. Ήταν το πέμπτο από τα εννιά παιδιά του Χρήστου Παπαϊσιδώρου και της Αικατερίνης Μπούνταλη. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια εργάστηκε ως αγρότης, ναύτης, αμαξάς κ.ά. Το 1923 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Το 1928 ο Σαλαμίνιος λαουτιέρης Σιδέρης Ανδριανός, φίλος του Παπασιδέρη, τον σύστησε στον Λαμπρούλια, συνεργάτη της Columbia που ήταν κουμπάρος του. Ο Λαμπρούλιας άκουσε τον Παπασιδέρη να τραγουδά και ενθουσιάστηκε.
Έτσι, το 1928 ο Γιώργος Παπασιδέρης ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «’Εχω πολλά παράπονα» («Σαμπάχ Μανές»), δείχνοντας δείγματα των απίστευτων φωνητικών του δυνατοτήτων. Αφού έγινε η ηχογράφηση, η «μήτρα» του τραγουδιού μεταφέρθηκε στην Αγγλία, όπου έγινε η αναπαραγωγή σε δίσκους 78 στροφών που ήρθαν στην Ελλάδα το 1929, έξι μήνες αργότερα! Τότε, το 1929 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Παπασιδέρη. Αρχικά τραγούδησε αμανέδες, σύντομα όμως άρχισε να ερμηνεύει δημοτικά και ρεμπέτικα τραγούδια γνωστών δημιουργών (Τούντας, Περιστέρης, Σκαρβέλης, Μάθεσης κ.ά.). Η φωνή του Παπασιδέρη ήταν απίστευτη και με απεριόριστες δυνατότητες….»
«Γιώργος Ανεστόπουλος:Ονομαστός λαϊκός κλαρινετίστας από την Αρκίτσα Φθιώτιδος. Γεννήθηκε το 1904 και πρωτάρχισε κλαρίνο (λα μπεμόλ) το 1919 και το έπαιζε με τις τρύπες (χωρίς να χρησιμοποιεί τα κλειδιά) γιατί προηγουμένως έπαιζε φλογέρα! Κατόπιν του έδειξε στις Λειβανάτες ένας γύφτος ονόματι Κολοκύθας. Εργάστηκε στην Αθήνα σε όλα τα γνωστά "στέκια" της δημοτικής μουσικής και συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους του είδους. Η περίοδος της ακμής του ήταν η 40ετία 1930-1970. Πέθανε το 1979.»
Στο σημερινό δίσκο στο κλαρίνο ο Γιώργος Ανεστόπουλος και στο τραγούδι ο Γιώργος Παπασιδέρης. Το κλέφτικο τραγούδι ¨Ο Γιάννος¨ αναφέρεται στον Κορίνθιο Γιαννάκη Νοταρά, οπλαρχηγό του 21 (βλέπε παραπάνω λίγα βιογραφικά στοιχεία).
Φυσικά δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Κουλουριώτη και τον Ανεστόπουλο. Περισσότερα βιογραφικά σε παλαιότερες αναρτήσεις.
Καλή Χρονιά να έχουμε.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου