Ο Γιάννης Σκαλίδης (βλέπε ανάρτηση 20, 56, 121, 214 και 243) γεννήθηκε το 1927 και καταγόταν από τη Μικρή Γωνιά του Δήμου Ρεθύμνου, ζούσε στην Ηλιούπολη Αττικής και είχε πολύ μεγάλο δισκογραφικό έργο με ηθογραφικό περιεχόμενο, θέματα από τη ζωή της Κρητικής υπαίθρου, σατυρικά, κ.ά. Σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές του τον συνόδευε η σύζυγός του Δέσποινα, αλλά και ο γιος τους Στέλιος. Ο Γιάννης Σκαλίδης ήταν δάσκαλος της κρητικής λύρας καθώς δίδασκε την τέχνη του αρκετά χρόνια σε Κρητικούς της Αττικής. Ο Γιάννης Σκαλίδης με την σύζυγό του Δέσποινα είχαν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στον χώρο της Κρητικής Μουσικής, από τα κορυφαία καλλιτεχνικά ζευγάρια στην Κρήτη, με πολλές επιτυχίες και πολλές εμφανίσεις, ακόμη και στο εξωτερικό, όπου ζούσαν Κρήτες.
Έχει συνεργαστεί με τους Μανουδάκη Βασίλη, Μαράκη Γιάννη, Κλειδουχάκη Ανδρέα, Σιροκάκη Δημοσθένη, Σκαλιώτη Βασίλη (κλαρίνο- βλέπε ανάρτηση 20), Κακουλάκη Φάνη και Κούτρα Ιωάννη (κλαρίνο), Δόρα Στράτου και Ανδρέα Κλαψινό.
Δυστυχώς περισσότερα βιογραφικά στοιχεία ή συνεντεύξεις του Γιάννη Σκαλίδη δεν έχω καταφέρει να βρω.
Μαθήματα ιστορίας σε ρυθμό ¨Ντιρλαντά¨ το ¨Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών¨, ξενίζει λίγο. Τα ¨Κισσαμίτικα συρτά¨ εκτελεσμένα άρτια με λύρα από τον Γιάννη Σκαλίδη και έναν εξαιρετικό λαουτιέρη για τον οποίο δυστυχώς δεν έχουμε πληροφορίες από τις ετικέτες. Συνεργαζόταν χρόνια με τον Μανουδάκη (και το παίξιμο ταιριάζει) αλλά όπως βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία και τις συνεργασίες του Σκαλιδογιάννη, δεν μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι είναι αυτός. Το αξιοπρόσεχτο είναι ότι η λύρα δεν καλύπτει το λαούτο αλλά ¨συμβαδίζουν¨. Και ποιος είπε ότι τα Κισσαμίτικα μόνο το βιολί τα αποδίδει σωστά; Τροφή για σκέψη.
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου