Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

252. ODEON GA 1139 ΤΟΥΛΟΥΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ- ΜΕΝΕΜΕΝΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 1926

Τουλούσης Γρηγόριος- Μενεμενλής (Μπεσλεμεδάκης- Κος Λευτέρης) Ελευθέριος ODEON GA 1139  Καραμήτσος (Κλέφτικο) - Μ' αγαπάς Γαρυφαλλιά μου (Καλαματιανό) 1926- 78rpm- 10''

 

Ο Λευτέρης Μενεμενλής ή Μπεσλεμεδάκης (ή Κος Λευτέρης ) όπως ήταν το πραγματικό του επώνυμο γεννήθηκε το 1874 στη Μενεμένη της Μ. Ασίας εξ ου πήρε και το παράνομά του. Ήταν τραγουδιστής, από τους πρώτους αμανετζήδες και το όργανο που έπαιζε ήταν η κιθάρα. Ήταν από τα βασικά μέλη της «Ελληνικής Εστουντιαντίνας» μαζί με τον Γιάννη Τσανάκα και τον Χρήστο το ¨Αραπάκι¨.

Φωνογράφησε στις εταιρίες Favorit, The Gramophon Company, Columbia Αγγλίας, Columbia Αμερικής, Odeon Γερμανίας, και Polydor Γερμανίας. Τραγούδησε σε όλα τα είδη τραγουδιού, δημοτικά, ελαφρά, σμυρναίικα, ρεμπέτικα και τούρκικα. Στη δισκογραφία φέρεται να έχει κάνει 122 εκτελέσεις τραγουδιών μεταξύ των οποίων και 28 αμανέδες, αρχής γενομένης από το 1909 με το μανέ «Ψεύτικος δουνιάς». Τελευταία του φωνογράφηση είναι το τραγούδι «Ο Γεροδήμος». Έχει διατελέσει πρώτος πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών.

Ο Ελευθέριος Μενεμενλής είναι από τους τραγουδιστές της Σμύρνης που ερχόμενος στην Ελλάδα, συνεχίζει την δισκογραφική του παρουσία, ξεκινώντας μάλιστα πρώτος τις ηχογραφήσεις της γερμανικής ODEON στην Ελλάδα το 1924. Μερικοί μάλιστα από τους πρώτους αυτούς δίσκους, ηχογραφήθηκαν στο Βερολίνο γύρω στο 1925. Έτσι και ο σημερινός δίσκος είναι ηχογραφημένος το 1925 στην ODEON Γερμανίας GA-1139 / GO-269. Στο βιολί ο Γιάννης Δραγάτσης ή Ογδόντας. 

Από το 1926 η αναβάθμιση της ποιότητας των ηχογραφήσεων, που γίνονται πια ηλεκτρικές, κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού και αυξάνει την ποσότητα των εκδιδόμενων δίσκων 78 στροφών στην Ελλάδα. Μέσω αυτής της διαδικασίας αρκετοί από τους πρόσφυγες καθιερώθηκαν ως τραγουδιστές, μουσικοί, στιχουργοί, μαέστροι και υπεύθυνοι ρεπερτορίου σε δισκογραφικές εταιρείες. Έτσι, το σμυρναίικο, από κοσμοπολίτικο είδος τραγουδιού της ευημερούσας Σμύρνης, άνθησε στην Ελλάδα ως το τραγούδι των περιθωριοποιημένων προσφύγων. Στην αφρόκρεμα των μουσικών της Σμύρνης Ογδοντάκηδες, Ελευθέριος Μενεμενλής, Γιώργος Βιδάλης, Γιώργος Σαβαρής, Lucien, Τζών Μηλιάρης, Δημήτρης Σέμσης, Παναγιώτης Τούντας, Βαγγέλης Παπάζογλου κτλ..

Ο Γρηγόρης Τουλούσης κατάγονταν από την Αιτωλοακαρνανία, πιθανόν από χωριό του Ξηρομέρου. Μάλλον μετακινήθηκε πολύ νωρίς στην Αθήνα, γιατί οι ντόπιοι δε γνωρίζουν κάτι γι΄αυτόν. Ακριβή στοιχεία για τη χρονολογία γέννησής του δεν υπάρχουν. Κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1890. Μαζί με τον Σεραφείμ Γεροθόδωρο εκπροσώπησαν την περιοχή τους στις δισκογραφικές καταγραφές, που τότε άρχισαν να εμφανίζονται στον Ελλαδικό χώρο, με τραγούδια αυθεντικά που έλεγαν οι Αιτωλοακαρνάνες στα χωριά τους. Τα ίχνη του χάθηκαν από τη δισκογραφία μετά το 1930.

Split 10ιντσο ο σημερινός δίσκος. Γρηγόρης Τουλούσης στην μια πλευρά και Λευτέρης Μενεμενλής στην άλλη. Ξεκίνησα τα βιογραφικά με τον Κο Λευτέρη. Φοβερές φωνές και οι δυο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ηχογραφήθηκαν μια και έξω, χωρίς μονταζιέρες και κονσόλες διαμόρφωσης ήχου. Το κλέφτικο είναι ηχογραφημένο το 1925 ενώ το καλαματιανό το 1926. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν Ενστουντιαντίνες της εποχής και ίσως να βρίσκεται κάπου και ο Κος Λευτέρης.

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου