Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

181. COLUMBIA D.G. 6746 ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΚΟΥΛΑ- ΡΙΤΣΙΑΡΔΗΣ ΙΩΣΗΦ 1948

Νικολαΐδου (Καλαφούτη) Κούλα (Αγγελική-Λέλια)- Ριτσιάρδης Ιωσήφ COLUMBIA D.G. 6746 Κρητικοπούλα μου (Χαμπανέρα) - Η Θυμιούλα η μαυρομάτα 1948- 78rpm- 10''
 
H Κούλα Νικολαΐδου γεννήθηκε το 1918 στη Θεσσαλονίκη. Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο Θηλέων, οι γονείς της, της δήλωσαν ότι δεν επρόκειτο να κάνει βήμα από το σπίτι μέχρις ότου παντρευτεί. Εκείνης όμως της άρεσε πάρα πολύ το θέατρο. Κατάφερνε λοιπόν να τους ξεγελάει και να πηγαίνει να παρακολουθεί διάφορες παραστάσεις. Έτσι της γεννήθηκε ο πόθος να γίνει θεατρίνα. Δεν τολμούσε όμως να το πει στο σπίτι της, γιατί θα την κλείδωναν στο δωμάτιο της.
Γι’ αυτό και εκείνη προτίμησε να το σκάσει από το σπίτι της και να εξαφανισθεί. Μετά από λίγο καιρό έκανε την εμφάνιση της σε ένα θίασο οπερέτας στη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν ήρθε στην Αθήνα και προσελήφθη στο θίασο Κυριακού, όπου έπαιξε στη ¨Ζούγκλα¨. Ύστερα, και ενώ δεν είχε συμπληρώσει τα είκοσι της χρόνια, πήγε με το θίασο στην Κύπρο. Εκεί έκανε την εμφάνιση της ως ντιζέζ με μεγάλη επιτυχία, γιατί είχε γλυκιά φωνή. Μετά την επιστροφή της στην Αθήνα συμπράττει στην ¨Μπόμπα¨και θριαμβεύει κάθε βράδυ στη σκηνή. 
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού Κούλα Νικολαΐδου ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι για πρώτη φορά το 1935 και στα πρώτα χρόνια της καριέρας χρησιμοποιούσε το όνομα Λέλια Νικολαΐδου ενώ το πλήρες όνομά της είναι Αγγελική Νικολαΐδου Καλαφούτη. Συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους και έλαβε μέρος σε πολλές επιθεωρήσεις. Συγκρότησε δικούς της θιάσους και περιόδευσε σε διάφορες πόλεις. Ως τραγουδίστρια έγινε πολύ δημοφιλής και πετυχημένη κυρίως την δεκαετία του ΄40. 
Η αδελφή της Μαίρη Νικολαΐδου ήταν και αυτή ηθοποιός και ήταν παντρεμένη με τον σπουδαίο ηθοποιό Κώστα Χατζηχρήστο ενώ ο αδερφός της Κώστας Νικολαΐδης ήταν επιθεωρησιογράφος. Η Κούλα Νικολαΐδου έφυγε από την ζωή το 1993.
 

Στη συνοδεία της ορχήστρας, ο μαέστρος Ριτσιάρδης Ιωσήφ. Μουσικοσυνθέτης Αρχιμουσικός, γεννημένος στην Κέρκυρα το1897. Σπουδές: Πιάνο και αρμονία με τον Αλ. Γκρεκ, Κέρκυρα. Ανώτερα θεωρητικά και Δ/ση ορχήστρας στο Μόναχο.
 Πρώτη εμφάνιση: Με το μικρό ιταλικό θίασο Όπερας στο Βόλο. Μετά τον Βαλκανικό πόλεμο, με τον ίδιο θίασο στη Σμύρνη και Κων/πολη. Έπειτα στη Ρωσία, με τον ίδιο θίασο ενισχυμένο. Αργότερα με γερμανικό θίασο στο Μόναχο, όπου εργάζεται σαν βοηθός Δ/τού ορχήστρας οπερέτας. Πάλι στη Ρωσία (1914 - 19). Στον θ. Αφεντάκη, στην Πόλη (1919). Με τον Παπαϊωάννου ανεβάζει την πρώτη του οπερέτα «Βασίλισσα του Φοξ - Τροτ» με την Μελπ. Κολυβά - Ζ. Μπριλλάντη - Σπ. Μηλιάδη - Μ. Θωμάκο (1922). Με τον Δράμαλη (1924) ανεβάζει την δεύτερη «Όνειρο Αποκριάτικης Βραδιάς» (κείμενο Τ. Μωραϊτίνη). Έκτοτε έγραψε μουσική (και έκαμε τις ενορχηστρώσεις) σε 50 δικές του οπερέτες «Φρύνη», «Δούκισσα Αθηνών», «Πριγκίπισσα Ταβέρνας» κ.ά.
Επίσης 25 μουσικές κωμωδίες: «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά» κ.ά. και 30 επιθεωρήσεις, καθώς και 200 ελαφρά τραγούδια, που τραγουδήθηκαν και έγιναν επιτυχίες από τους Νικολαΐδου, Βέμπο, Βλαχοπούλου, Μανιατάκη κ.ά. Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν επιτυχίες και στο εξωτερικό, όπου λανσαρίστηκαν από γνωστούς τραγουδιστές (Γκρεγκόρ κ.ά.), με επιχειρήσεις των Ολυμπίας - Καντιώτου - Ριτσιάρδη, Αρντάτωφ, Μηλιάδη, Σαμαρτζή, Φιλιππίδη, Κοφινιώτη κ.ά. Συνεργάτης του Ε.Ι.Ρ. και του Σταθμού Ενόπλων (του οποίου πρώτος έκανε έναρξη). Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ενώσεως Μουσουργών. Πέθανε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου του 1979 σε ηλικία 83 ετών.
Μια Κρητικοπούλα σε ρυθμούς Χαμπανέρα και η επιτυχία της Θυμιούλας της μαυρομάτας στη σημερινή πλάκα γραμμοφώνου. Ο σκοπός και οι στίχοι της Θυμιούλας, είναι από αυτά που σιγοτραγουδάς παρόλο που δεν είμαστε του ελαφρού τραγουδιού. Αρκετές οι αναφορές, σε τραγούδια του ελαφρού, στην Κρήτη, σε Κρητικοπούλες και σε μαντινάδες. Θα αναρτήσουμε και άλλα στο μέλλον. Θα άξιζε βέβαια αναφορά τους και στο ¨Μίλιε μου Κρήτη από τα παλιά Νο2¨, που αναμένουμε.   
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου