Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

109. PANIVAR PA-158 ΚΟΡΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ- ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ- ΒΥΖΙΡΙΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΚΑΡΜΠΑΔΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ- ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 1969

Κορώνης Ανδρέας- Μαρκογιαννάκης Γιάννης (Μαρκογιάννης)- Βυζιριανάκης Γεώργιος- Καρμπαδάκης Πέτρος- Μαρκογιαννάκης Βαγγέλης (Μαρκοβαγγέλης) PANIVAR PA-158 Βάλε στη σφάκα ζάχαρη (Συρτό) - Μες το σαλόνι της καρδιάς (Κοντηλιές) 1969- 45rpm- 7''
 
Στο σημερινό 45-άρι έχουμε αρκετούς καλλιτέχνες. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και να αποκωδικοποιήσουμε ας κάνουμε τις παρακάτω υποθέσεις (με δόσεις αλήθειας):
¨Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’60. Ένα επιχειρηματικό μυαλό αποφασίζει, όπως πολλοί άλλωστε εκείνη τη δεκαετία, να ιδρύσει δισκογραφική εταιρία με το όνομα PANIVAR. Έτος ίδρυσης το 1967 και το όνομα του επιχειρηματία Βαρδουλάκης Παύλος (PA- NI-VAR από τα αρχικά του ονοματεπώνυμου του).
Κόβει τα πρώτα 45-άρια σε ύφος λαϊκό και διαπιστώνει ότι οι πωλήσεις δεν πάνε καλά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα δισκάκια εκείνης της εποχής ήταν λαϊκά. Σκέφτεται λοιπόν και αποφασίζει να εκπροσωπήσει την ελληνική παράδοση. Κρητικά (το κύριο μέρος), δημοτικά, ποντιακά, νησιώτικα και λαϊκά.
 Τα μεγάλα ονόματα της εποχής Μουντάκης, Σκορδαλός και Ξυλούρης ήταν καπαρωμένα με συμβόλαια. Αποφασίζει να βρει καλούς λυράρηδες με την βοήθεια γνωστών λαουτιέρηδων (που δεν δεσμευόντουσαν με συμβόλαιο), και είχαν συνεργασία με τους παραπάνω.
Τα μεγαλύτερα ονόματα στο λαούτο ήταν οι Μαρκογιάννηδες και ο Μανιάς. Οι Μαρκογιάννηδες (βλέπε αναρτήσεις  17,21,29,32,35,54,68,71,78,82 και 104) με καταγωγή από Ρέθυμνο (Σπήλι) γνωρίζουν αρκετούς λυράρηδες, αφού συνεργάζονται μαζί τους σε πλήθος εκδηλώσεων. Ο Μαρκογιάννης με τον Μαρκοβαγγέλη προτείνουν τον Κορώνη Ανδρέα από Γεράνι Ρεθύμνου (περισσότερα βιογραφικά στοιχεία δεν μπόρεσα να βρω) και τον Βυζιριανάκη Γιώργο (βλέπε ανάρτηση 93) από Μιξόρρουμα Ρεθύμνου (κοντά στο Σπήλι).
 Για σίγουρη επιτυχία, αποφασίστηκε το split 45-άρι. Δηλαδή δισκάκι 45 στροφών με διαφορετικούς λυράρηδες σε κάθε πλευρά. Στην Α πλευρά έχουμε τον Κορώνη Ανδρέα (βλέπε πρώτη φωτογραφία) μαζί με τον Μαρκογιάννη στο ¨Βάλε στη σφάκα ζάχαρη¨. Όπου σφάκα είναι η πικροδάφνη, το λουλούδι με τη μαντινάδα που κοσμεί το blog-cover.
Στην Β πλευρά έχουμε τον Γιώργο Βυζιριανάκη στη λύρα, με τον Μαρκοβαγγέλη στο λαούτο και στο τραγούδι (¨Μες στο σαλόνι της καρδιάς¨) τον Πέτρο Καρμπαδάκη (από Χανιά, βλέπε αναρτήσεις 2 και 31).
Αργότερα βγήκαν και άλλα split 45-άρια από την ΠΑΝΙΒΑΡ.¨
Στις παραπάνω φωτογραφίες φαίνεται η συνεργασία (σχέση) των καλλιτεχνών μεταξύ τους. Βυζιριανάκης-Μαρκογιάννης, Καρμπαδάκης-Σκορδαλός, Βυζιριανάκης- Μουντάκης,  Μαρκογιάννης-Σκορδαλός. Δυστυχώς για τον Κορώνη Ανδρέα βρήκα μόνο μια φωτογραφία αλλά ευελπιστώ να έχω σύντομα και άλλες.
Για τις φωτογραφίες του Βυζιριανάκη (τις οποίες χρώσταγα) να ευχαριστήσω τον Ιδομενέα Παπαδογιάννη και τους φίλους του, που βοήθησαν και βοηθούν με κάθε τρόπο στην καταγραφή της Κρητικής μουσικής.

Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)
 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου