Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

68. RCA 47g 2104 ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 1960

Μαρκογιαννάκης Βαγγέλης (Μαρκοβαγγέλης) RCA 47g 2104 Καλύτερα σ' αγάπησα (Συρτός Σπηλιανός) - Ποια μαύρη μοίρα σ' έφερε (Συρτός Πησκοπιανός) 1960- 45rpm- 7''

Ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης ή Μαρκοβαγγέλης γεννήθηκε το 1936 στο Σπήλι του Ρεθύμνου από οικογένεια μουσικών. Ο πατέρας του έπαιξε λύρα, τα αδέρφια του Κώστας και Στέλιος λαούτο, ο Χαράλαμπος λύρα και μπουζούκι και ο Γιάννης λαούτο. Άρχισε σε ηλικία 12 χρονών, με πολύ ζήλο και αγάπη για το λαούτο αλλά και τη σύνθεση σκοπών και τραγουδιών.
Αργότερα ερχόμενος στην Αθήνα είχε την ευκαιρία να σπουδάσει και να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που αγαπούσε τόσο πολύ, δηλαδή την μουσική. Ασχολήθηκε με το κοντραμπάσο στο οποίο πήρε και δίπλωμα από το Ωδείο Αθηνών.
Εργάσθηκε στην Κρατική Ορχήστρα των Αθηνών και στην Συμφωνική της ΕΡΤ. Παράλληλα έβρισκε μεγάλη ευχαρίστηση στο λαούτο. Συνεργάστηκε με τους αξέχαστους Θανάση Σκορδαλό και Κώστα Μουντάκη. Στη δισκογραφία είχε τη μεγάλη συνεργασία με το Νίκο Μανιά, η οποία απέφερε υπέροχα τραγούδια στο ύφος των ταμπαχανιώτικων, καθώς και με το Σπύρο Σηφογιωργάκη, το Μανώλη Κακλή, τον αδερφό του Γιάννη και άλλους. Επίσης έχει γράψει δίσκο σε συνεργασία με τον Μπάμπη Γαργανουράκη με τίτλο "Παίζω με το λαούτο μου". Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες όπως με Ζ. Μελεσσανάκη, Καλογρίδη, Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, Μάρκο Φουρναράκη, Παντελή Κρασαδάκη, Γιώργο Παπαδάκη, Στέλιο Μπικάκη και Μανώλη Αλεξάκη. Ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης θεωρείται και είναι ένας εκ των κορυφαίων δημιουργών της Κρητικής μουσικής.
Συνοδεία Κρητικού συγκροτήματος τα σημερινά τραγούδια. Κατά πάσα πιθανότητα και αυτό με κάθε επιφύλαξη το σχήμα ήταν: Λαούτο: ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Λαούτο-Τραγούδι: ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Λύρα Κρήτης: ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Κιθάρα: ΛΥΚΟΥΔΗΣ Γ. Αυτό γιατί στην RCA στις αρχές του ΄60 έχει ο Μαρκοβαγγέλης και άλλους δίσκους 45 στροφών με τα αδέρφια του.
Βέβαια στην RCA(ίδια χρονολογία) έχουμε και τον Σηφογιωργάκη Σπύρο (το δίδυμο βέβαια ήταν με τον Μαρκογιάννη) και τον Μαρκογιώργη (πατέρα του Μαρκοβαγγέλη) πάντα στη λύρα.
Μη ξεχνάμε βέβαια και τον Σκορδαλό και τον Καλογρίδη αλλά σε άλλες εταιρίες δίσκων σε συνεργασίες με τον Μαρκοβαγγέλη.
Τα συμπεράσματα δικά σας και αυτό γιατί βόλευε περισσότερο το ¨Συνοδεία Κρητικού Συγκροτήματος¨ από το να γράψουν τα ονόματα.
Το Μαρκοβαγγέλη τον συναντάμε και στην ανάρτηση 32.  
(Τα σκαναρισμένα εξώφυλλα που προστέθηκαν είναι του Ιδομενέα από Ρέθυμνο και τον ευχαριστώ πολύ που συμβάλει στη προσπάθεια καταγραφής).  
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)
 

 

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου