Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

21. ODEON G.A. 7373 ΣΚΟΡΔΑΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ- ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1946

Σκορδαλός Αθανάσιος- Μαρκογιαννάκης Γιάννης ODEON G.A. 7373 Συρτός Σπηλιανός Ρεθυμνιώτικος (Μόνο εκείνος π’αγαπά)- Κονδυλιές Καστρινές (Άχι και ίντα σου’καμα) 1946- 78rpm- 10''


 O Θανάσης Σκορδαλός, ο μεγάλος αυτός "δάσκαλος" της Κρητικής μουσικής γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1920 στο Σπήλι Αγ.Βασιλείου, Ρεθύμνου, όπου πρωτόπιασε λύρα σε ηλικία 9 χρονών. Με αυτή την πρώτη του "αρτικόλυρα", που αγοράστηκε 18 δραχμές και χωρίς να του μάθει κανένας, άρχισε να μαθαίνει και να παίζει κομμάτια, που άκουγε σαν μικρό παιδί. Το ταλέντο ήταν φανερό... τόσο φανερό, που ο ίδιος ο Ανδρέας Ροδινός, χαρακτήρισε τον 11χρονο τότε Σκορδαλό, σαν "διάδοχό του", μπροστά σε όλο το Σπήλι.


Δώδεκα χρονών έπαιξε σε γλέντι στο Χαμαλεύρι Ρεθύμνου. Το 1946 κυκλοφορεί τον "Σπηλιανό συρτό (Μόνο εκείνος π' αγαπά)" με συνεργάτη του τον μεγάλο επίσης Σπηλιανό λαουτιέρη Γιάννη Μαρκογιαννάκη (Μαρκογιάννη). 'Ενα τραγούδι, σταθμός στη μετέπειτα πορεία του Θανάση Σκορδαλού αλλά και της Κρητικής μουσικής γενικότερα. Για την ιστορία του τραγουδιού (στίχοι- μελωδία) παραθέτω τους  παρακάτω συνδέσμους:

·      https://www.haniotika-nea.gr/mono-ekinos-p-agapa-bori-na-to-pistepsi/

·      https://rethemnos.gr/i-mousiki-tou-mono-ekinos-p-agapa-tou-sifi-lekaki/


Μεγάλες στιγμές του Θ.Σκορδαλού συνδέονται με το όνομα του Μαρκογιάννη (πληροφορίες για τον Μαρκογιάννη στην ανάρτηση 17) που τον συνόδευε συνεχώς στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. 
Ο Θανάσης Σκορδαλός, δεχόταν τα ακούσματα και την τεχνική όλων των λυράρηδων της εποχής, τα βιώνει και δημιουργεί τη βάση για το δικό του ξεκίνημα στο χώρο της Κρητικής Τέχνης. Έτσι στη δεκαετία του '40, που ο Σκορδαλός δίνει τις πρώτες δημιουργίες του με τη λύρα, σηματοδοτείται μία νέα εποχή για την Κρητική μουσική. Παίρνει τις φόρμες όπως τις άκουσε, τις τελειοποιεί, δίνοντας τον δικό του χαρακτήρα και το ανεπανάληπτο ύφος του, που ανοίγουν έτσι στην τεχνική της λύρας ένα νέο δρόμο. Αυτό που δημιούργησε τη σχολή του Σκορδαλού στην Κρητική μουσική (η άλλη μεγάλη σχολή είναι του Μουντάκη).  Ο Θανάσης Σκορδαλός, που υπηρέτησε για 60 ολόκληρα χρόνια την Κρητική μουσική έφυγε από τη ζωή στις 23 Απριλίου 1998 σε ηλικία 78 ετών. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω μαντινάδα του Χ. Παπαδάκη με αφορμή το θάνατό του.

                                                            Στο θάνατό σου βρόντηξε
                                                                 και σείστηκε η Κρήτη
                                                            δάκρυα τα χιόνια γίνανε
                                                                του γέρο Ψηλορείτη


Ακόμα θυμάμαι την μέρα που αγόρασα τη συγκεκριμένη ¨πλάκα¨. Κρητικέ έχω κάτι για σένα μου φώναξε ο παλαιοπώλης. Προσπάθησα να κρύψω την χαρά μου για να μην ανέβει η τιμή, ήταν παρτίδα βλέπεις.

Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο ….(εδώ)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου