Οι τέσσερις εκτελέσεις οι οποίες παρατίθενται παρακάτω, αποτελούν διασκευές του Ανωγειανού τροβαδούρου, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποίησε, ως επί το πλείστον, νέους στίχους, σε σχέση τις παλιότερες εκτελέσεις του 1947 και του 1964 (βλέπε ανάρτηση 184) του Θανάση Σκορδαλού, στην κρητική δισκογραφία. Μόνο ένας στίχος «άντεξε» στο χρόνο και διατηρήθηκε από το αρχικό τραγούδι, όπως το τραγουδούσε ο Φουσταλιέρης από το 1931-1932 και έπειτα. Αυτός υπάρχει και στις τέσσερις ηχογραφήσεις του Ξυλούρη, καθώς και στη μία ηχογράφηση του Σκορδαλού (1964): «Άσπρα ρόδα στην αυλή σου, πώς κοιμάσαι μοναχή σου»
Τέλος, έχουν ακριβώς την ίδια στιχουργική δομή οι δύο πρώτες ηχογραφήσεις μεταξύ τους, όπως επίσης μεταξύ τους η τρίτη με την τέταρτη.
Ηχογράφηση 1 (1970)- Δίσκος 45 στροφών: His Master’s Voice – 7PG 3974 (1971)
με τον τίτλο «Μια παντρεμένη αγαπώ». Ενορχήστρωση & διεύθυνση ορχήστρας: Τάσος Διακογιώργης (λύρα, λαγούτο, σαντούρι, ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά, ντέφι). Παίζουν: Νίκος Ξυλούρης (λύρα), Γιάννης Ξυλούρης (λαγούτο), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι) και άλλοι. Αυτή είναι η πρώτη ηχογράφηση του «Φιλεντέμ» που πραγματοποίησε ο Ψαρονίκος. Από το Φθινόπωρο του 1970 ο Νίκος είχε βρεθεί, λόγω των προβών και έπειτα των ηχογραφήσεων για τον δίσκο ΧΡΟΝΙΚΟ, κοντά σε άλλους καταξιωμένους μουσικούς. Ένας εξ αυτών ήταν ο σπουδαίος σαντουρίστας και αρχιμουσικός Τάσος Διακογιώργης (1924-2007), ο οποίος γνώριζε εξαιρετικά τη δημοτική μουσική μιας και είχε αρχίσει να συμμετέχει ως μουσικός σε γάμους και σε πανηγύρια στη Ρόδο από το Καλοκαίρι του 1936, δηλαδή την περίοδο που γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης.
Ηχογράφηση 2 (1971)- Δίσκος 45 στροφών: His Master’s Voice – 7PG 3974 (1971)
με τον τίτλο «Μια παντρεμένη αγαπώ». Ενορχήστρωση & διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Παπαδόπουλος (λύρα, 2 μπουζούκια, μπάσο, κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, ντέφι, τουμπελέκι και συνοδεία χορωδίας). Παίζουν: Νίκος Ξυλούρης (λύρα), Κώστας Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Λάκης Καρνέζης (μπουζούκι) και άλλοι
Η δεύτερη ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε την ίδια σχεδόν περίοδο με την πρώτη - λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές του 1971. Μάλιστα, ενώ αρχικά είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος 45 στροφών με την πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού, κάποια παρτίδα του δίσκου κυκλοφόρησε με την δεύτερη ηχογράφηση, με ίδιο αριθμό καταλόγου. Την ηχογράφηση αυτή οικειοποιήθηκε η Music Box International από το 1993 και από τότε μέχρι και το 2007 την συμπεριλάμβανε σε συλλογές της.
Συμπληρωματικά της έρευνας του Θεμιστοκλή Παντελόπουλου, να πω ότι η δεύτερη ηχογράφηση εμφανίζεται σε 3 διαφορετικές ετικέτες 45 στροφών. Σε δυο His Master’s Voice και σε μια Regal (το σημερινό δισκάκι σε Stereo ηχογράφηση). Τα δυο δισκάκια στην HMV είναι κομμένα με την ίδια μήτρα αλλά έχουν λάθος στην ετικέτα, στη διάρκεια του τραγουδιού (βλέπε φωτογραφία παρακάτω- η σωστή είναι με αριθμό 7XGA 3321-[2]).
Ηχογράφηση 3 (1972)- Δίσκος 45 στροφών: Columbia – SCDG 4110 (1973) με τον τίτλο «Φιλεντέμ». Ενορχήστρωση & διεύθυνση ορχήστρας: Χριστόδουλος Χάλαρης (2 λύρες, 2 λαγούτα, σαντούρι, κρουστά). Παίζουν: Νίκος Ξυλούρης (λύρες), Γιάννης Ξυλούρης (λαγούτα), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι), Μηνάς Χάλαρης (κρουστά).
Ηχογράφηση 4 (1977)- Δίσκος ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ: Columbia – 14C 062-70825 (1977)
με τον τίτλο «Φιλεντέμ». Ενορχήστρωση & διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Γανωσέλης
(λύρα, λαγούτο, πιάνο, φλογέρα, κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, ντραμς, ντέφι). Παίζουν: Νίκος Ξυλούρης (λύρα), Ζαχάρης Φασουλάς (λαγούτο), Κώστας Γανωσέλης (πιάνο), Μάνος Αβαράκης (φλογέρα) και άλλοι.
Έρευνα, κείμενο και επιμέλεια: Θεμιστοκλής Παντελόπουλος. Ολόκληρη η έρευνα (εδώ)».
Για το ¨Ντιρλαντά¨ έχουμε αναφερθεί στην ανάρτηση 134 (με τον Παντελή Γκίνη). Βιογραφικά στοιχεία για τον Χρήστο Μαρσέλο δεν κατάφερα να βρω.
Το σημερινό δισκάκι κυκλοφόρησε και με εξώφυλλα με τίτλο ¨ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ¨ εκτός από τα εξώφυλλα της Regal που εικονίζονται παρακάτω.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).