Ο Μανώλης Μπαρμπεράκης γεννήθηκε 15 Αυγούστου 1937 στην Κορωνίδα (Κωμιακή) της Νάξου. Το πραγματικό του όνομα είναι Μανώλης Φακίνος. Από μουσική και ναυτική οικογένεια, ο παππούς και ο πατέρας του έπαιζαν τσαμπούνα ενώ η μάνα του ήταν ζωγράφος.
Ο Μανώλης Μπαρμπεράκης, έχει μακρά ιστορία στο λαϊκό και νησιώτικο τραγούδι. Ασχολήθηκε από μικρός με το βιολί που του είχε δώσει ο παππούς του. Αφού τελείωσε το δημοτικό στη Νάξο έφυγε και ήρθε στην Αθήνα. Γράφτηκε και τελείωσε την Μηχανική σχολή στον Πειραιά.
Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο λαϊκό τραγούδι τη δεκαετία του ’50. Το 1953 ο σπουδαίος οργανοπαίκτης και συνθέτης ο Γιώργος Μαριώλας, που ήταν συγχωριανός του, τον πήρε κοντά του στα πανηγύρια. Έτσι σταδιακά μπαίνει στο χώρο βγάζοντας κάποια χρήματα για να ζήσει. Μετά από τρία χρόνια ο Μαριώλας τον πάει σε οντισιόν στην Columbia. Εκεί κάνει πρόβες και μπαίνει στο στούντιο μαζί με την Γιώτα Λύδια για να ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι σε δίσκο 78 στροφών, σε σύνθεση των Μητσάκη και Δερβενιώτη με τίτλο τραγουδιού ¨Ο άτυχος¨. Στο δίσκο αυτό αναγράφεται το πραγματικό του όνομα «Φακίνος». Στη συνέχεια ο Μηλιόπουλος θα του προτείνει να βρει καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Ο παππούς του ήταν μπαρμπέρης και τον πατέρα του τον φώναζαν Μπαρμπερογιάννη οπότε βγήκε το ψευδώνυμο Μπαρμπεράκης για τον Μανώλη και έτσι έμεινε έως σήμερα.
Στην Columbia δεν τον πρόσεξαν επειδή το πρώτο του τραγούδι δεν πήγε καλά και έτσι παρουσιάζεται στο Ναυτικό για 27 μήνες θητεία και μακριά από την δισκογραφία. Όταν τελείωσε την θητεία του, πάλι ο Μαριώλας τον πάει στην Music-Box το 1962. Πρώτο τραγούδι του εκεί το ¨Και σήμερα κοντά σου¨ που κάνει μεγάλη επιτυχία. Τώρα πλέον ο Μανώλης πατάει πολύ στην φωνή του Περπινιάδη, με συνέπεια πολλοί να μπερδεύονται για το ποιος είναι ποιος στα τραγούδια που ακούγονται τότε. Ακολουθούν και άλλες μεγάλες επιτυχίες όπως τα ¨Δώσε μου πικρό φαρμάκι¨, ¨Έξω ντέρτια έξω στεναγμοί¨, ¨Δως μου το κορίτσι θεία¨ και πολλά ακόμα. Γίνεται πλέον γνωστό το όνομα του και γνωρίζει την καταξίωση.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ είναι πλέον γνωστός και πουλάει, δεν εμφανίζεται σε κανένα μεγάλο κέντρο της Αθήνας για σχεδόν μια δεκαετία. Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά το 1970-71 στο κέντρο «Στελλάκης» πλάι στον Νίκο Γιουλάκη.
Στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας ΄60 δουλεύει στην επαρχία σε όλη την Ελλάδα σε ταβερνάκια και πανηγύρια. Στη συνέχεια μπαίνοντας στη δεκαετία του ΄70 κάνει πολλές δισκογραφικές ηχογραφήσεις, εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Αμερική, Καναδά, Αυστραλία) και φυσικά στο αγαπημένο του νησί τη Νάξο. Στη Νάξο έχει φανατικούς θαυμαστές, που σε κάθε εμφάνισή του δημιουργείτο το αδιαχώρητο.
Δεν σταμάτησε ποτέ να τραγουδάει και να εμφανίζεται μαζί με τον γιο του σε διάφορα μικρά συγκροτήματα με λαϊκά και νησιώτικα τραγούδια. Στην πορεία του άφησε σχεδόν 400 τραγούδια με μια αξιόλογη δισκογραφική καριέρα.
Βιογραφικά στοιχεία για την Φωτεινή Λεγάκη δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω. Εικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία μαζί με τον Μπαρμπεράκη και τον Αντώνη Κονιτόπουλο.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).