Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

150. COLUMBIA SCDG 3475 ΜΠΕΛΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ- ΧΑΛΚΙΑΣ ΤΑΣΟΣ- ΚΑΡΚΑΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1964

Μπέλλος Στυλιανός- Χαλκιάς (Χαλκιόπουλος) Τάσος- Καρκανάκης Χρήστος COLUMBIA SCDG 3475 Εξέφεξε η ανατολή (Συρτός Ηπειρώτικος) - Κάτω στις μαυροθάλασσες (Ηπειρώτικο στα δύο) 1964- 45rpm- 7''
Ο Στέλιος Μπέλλος γεννήθηκε στο χωριό Κρυσταλλοπηγή Θεσπρωτίας το 1930. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε στη Μέση εκπαίδευση με όλους τους τίτλους που συνεπάγεται η υπηρεσία Υπηρέτησε επίσης ως καθηγητής και διευθυντής σχολείων του εξωτερικού.
Τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό, συνέβαλε έντονα στη διάδοση του δημοτικού τραγουδιού, ως τραγουδιστής, ως λαογράφος και η προσωπικότητά του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.
Τραγούδησε 10 δημοτικά τραγούδια στις 78 στροφές με πρώτο το « Η Ασημούλα» στις 4/2/1956 όπου τον συνοδεύει στο κλαρίνο ο Τάσος Χαλκιάς. Επίσης έχει τραγουδήσει και άλλα 51 τραγούδια στις 45 στροφές. (Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία στην ανάρτηση 102).
Μαζί με τον Στυλιανό Μπέλλο, στο σημερινό δισκάκι ο Τάσος Χαλκίας στο κλαρίνο και ο Καρκανάκης Χρήστος στο βιολί. Ο Χρήστος Καρκανάκης από το 1961 μέχρι το 1964 ήταν μαζί με τον μεγάλο κλαρινίστα Τάσο Χαλκιά και με το συγκρότημα των "Χαλκιάδων" οπού έπαιζαν και ηχογραφούσαν δημοτικά και λαϊκά τραγούδια!
Ο Τάσος Χαλκιάς την περίοδο αυτή πηγαινοερχόταν Αμερική και είχε πάρει τις ηχογραφήσεις όπου κυκλοφόρησαν σε μεγάλους δίσκους! Το συγκρότημα αυτό αποτελούσαν οι: Τάσος & Μάνθος Χαλκιάς (κλαρίνο), Χρόνης & Κυριάκος Χαλκιάς (βιολί), Λάμπρος Χαλκιάς (κιθάρα), Φώτης Χαλκιάς (τραγούδι),
Χρήστος Καρκανάκης (μπουζούκι και βιολί), Χρήστος Χαλκιάς (ακορντεόν) και βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος ήταν ο Λάκης Χαλκιάς.
Δύσκολο το σημερινό σαρανταπεντάρι, θες η δυνατή ηχοληψία που προκαλεί παραμόρφωση (σε κάποια σημεία), θες τα λόγια που είναι αντίθετα στην εθνική υπερηφάνεια (αφού νικάνε οι Τούρκοι λεμονιά μου), θες ότι είναι ο Μπέλλος το αηδόνι της Ηπείρου, όλα τα παραπάνω συμβάλλουν.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).