«Ο Θανάσης Σπίνουλας (βλέπε και ανάρτηση 97) γεννήθηκε στο χωριό του
Κάτω Γαρούνα στις 18 Μαρτίου του 1930.
Τα πρώτα του βήματα έκανε το 1950, όταν άρχισε να συμμετέχει στις εκδηλώσεις
του χωριού του.
Το πρώτο του συγκρότημα το δημιούργησε το έτος 1950, με τον ίδιο στο βιολί, με τον Σπυρίδωνα Καρδάμη του Κωνσταντίνου στην κιθάρα και το τραγούδι και τον Τάσο Σκιαδόπουλο, ο οποίος αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Πέτρο Αλαμάνο στο ακορντεόν.
Στο συγκρότημα το δικό του συμμετέχει για πρώτη φορά το ακορντεόν και από τότε καθιερώθηκε στην τοπική ορχήστρα. Με το συγκεκριμένο συγκρότημα συνεργάστηκε μέχρι το έτος 1960. Μετά η πορεία του είναι γνωστή. Ήταν λάτρης του χωριού του Κάτω Γαρούνα και κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Παντελεήμονος η ορχήστρα του συνόδευε την πανηγύρι του χωριού του.Το 1964 αναχώρησε για τη Γερμανία και το 1977 όταν επέστρεψε από την Γερμανία έγινε περιζήτητος λόγω του ήχου και της φωνής του που του είχαν ήδη δώσει μια θέση στην καρδιά των Κερκυραίων.
Αυτοδίδακτος, βιρτουόζος στο βιολί χάρισε απλόχερα το δικό του αποτύπωμα στην παραδοσιακή κερκυραϊκή μουσική ενώ υπήρξε δάσκαλος για πολλούς μουσικούς.
Θέλοντας να διευρύνει τις μουσικές του γνώσεις ο Θανάσης Σπίνουλας πήγε σε σχολή των Ιωαννίνων και επιστρέφοντας στο νησί έφερε μαζί του τα αργεντίνικα ταγκό και τους Ευρωπαϊκούς ήχους, πρωτοπόρος όπως πάντα.
Επίσης ήταν μέλος της εκκλησιαστικής Χορωδίας του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως.
Ο Θανάσης Σπίνουλας συνόδευσε με το βιολί του κερκυραίες νύφες στα σκαλιά της εκκλησίας, έπαιξε για κορυφαίους ηθοποιούς όπως ο Ρότζερ Μουρ. Τραγούδησε τις ομορφιές του νησιού μας παρασύροντας στα βήματα του χορού κερκυραίους και ξένους θυμίζοντας σε όλους μας ότι «όλα σου είναι παραδείσια ουρανόσταλτη κυρά».
Το 2016 η χορωδία του πολιτιστικού κέντρου εργαζομένων και συνταξιούχων ομίλου ΟΤΕ Κέρκυρας του απένειμε στο δημοτικό θέατρο βραβείο για την προσφορά του στο Κερκυραϊκό Παραδοσιακό τραγούδι.
Η τελευταία του εμφάνιση ήταν πριν πέντε χρόνια στις Μπενίτσες στην εκδήλωση «μαζί χορεύοντας».
Ο Θανάσης Σπίνουλας, με τις μελωδίες του βιολιού του, την χαρισματικότητα και την πάντα ευγενική φυσιογνωμία του, ψυχαγώγησε γενιές Κερκυραίων. Ο Θανάσης Σπίνουλας σφράγισε τις μνήμες μας με τις μελωδίες του και την παραδοσιακή μουσική της Κέρκυρας και ήταν ο αγαπητός δικός μας Θανάσης.»Το δεύτερο και τελευταίο 45άρι του Θανάση Σπίνουλα η σημερινή ανάρτηση. Όμορφοι Κερκυραϊκοί σκοποί δίνουν το επτανησιακό ηχόχρωμα.
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου