Ο σημερινός LP δίσκος, από τους πρώτους που κόπηκαν στην Αμερική το 1953, στις 10 ίντσες και 33 στροφές, προπομπός των 12ιντσων LP. Μια συλλογή από εξαιρετικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Στη συλλογή δεν αναφέρονται τα ονόματα των καλλιτεχνών. Εσκεμμένα; Μπορεί, αφού τα τραγούδια που απαρτίζουν το δίσκο πραγματικά αποτυπώνουν το κλίμα περίπου μιας δεκαπενταετίας, από το 1936 έως το 1951.
Ας δούμε όμως τα τραγούδια αναλυτικά. Στην πρώτη πλευρά ξεκινάμε με Ρόζα Εσκενάζυ και το ¨Ο Μήτρος κι Μαρίνα¨, ένα συρτό του 1951 που κυκλοφόρησε πρώτα στο δίσκο Odeon GA 7616. Δεύτερο τραγούδι από τη Λέλα Οικονομίδου στο ¨Αγάπησα μια ορφανή¨ σε καλαματιανό ρυθμό, του 1938 που κυκλοφόρησε πρώτα στο δίσκο Odeon GA 7148. Τρίτο τραγούδι (στις ετικέτες λανθασμένα το δείχνει πέμπτο) από την Δανάη Στρατηγοπούλου και τον Τόνυ Μαρούδα η γνωστή ¨Γερακίνα¨, του 1948 εδώ, που πρωτοκυκλοφόρησε σε δίσκο Columbia DG 6729.
Τέταρτο τραγούδι, ένα τσάμικο από Γιώργο Παπασιδέρη το ¨Στης Λεβαδειάς τη ρεματιά¨, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1938 σε δίσκο His Master’s Voice AO 2487. Τέλος στην πρώτη πλευρά (πέμπτο τραγούδι) κλείνει με μαντινάδες σε κρητικό ρυθμό με ελαφρού τραγουδιού ηχόχρωμα και τραγουδάνε Νίκος Γούναρης , Τόνυ Μαρούδας και πρωτοκυκλοφόρησε στο δίσκο His Masrer’s Voice AO 2712 το 1946.Δεύτερη πλευρά ξεκινάει πάλι με Ρόζα και τη δεύτερη πλευρά του δίσκου της Odeon GA 7616 το ¨Έλα Δημητρούλα¨. Δεύτερο τραγούδι από τον Χρυσούλη Απόστολο το ¨Από τον καημό μου πίνω¨ του 1938 που πρωτοκυκλοφόρησε στο δίσκο Parlophone B-21969. Τρίτο τραγούδι πάλι από τη Λέλα Οικονομίδου το ¨Γιατί μου κρύβεις τον καημό¨, η δεύτερη πλευρά από τον δίσκο Odeon GA 7148 του 1938. Τέταρτο τραγούδι, ένα από τα ομορφότερα ρεμπέτικα από τον Γιώργο Κάβουρα το ¨Δεν θα ρθω πια στην Κοκκινιά¨ του 1939 που πρωτοκυκλοφόρησε στο δίσκο Odeon GA 7215. Τελευταίο τραγούδι από την Καρύβαλη Σοφία (αδερφή της Ρίτα Αμπατζή), το ¨Πάντα το βράδυ έρχομαι¨ του 1936 που πρωτοκυκλοφόρησε το 1937 στο δίσκο Parlophone B-21918.
Kalamatiano, Gerakina, Tsamiko, Love songs, Drinking songs, Sailor songs. Έτσι γράφει στο εξώφυλλο. Αν απορείτε για τα Sailor songs μέσα στο ένθετο με τους στίχους αναφέρει τα ρεμπέτικα ως τραγούδια του Πειραιά. Από τις συλλογές που σε δέκα μόνο τραγούδια δίνει το ύφος της εποχής και πιάνει μεγάλη γκάμα ακροατών. Στο εξώφυλλο εκτός από τις φωτογραφίες με τους ελληνικούς χορούς εικονίζεται και η Κρητικοπούλα (Η Μόνα Λίζα της Κρήτης) της γνωστής φωτογράφου Nellys (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) (1899-1998).
Βιογραφικά στοιχεία στα LP’s έχω πει δεν βάζω λόγω του τεράστιου όγκου της ανάρτησης. Για τα βιογραφικά έχουμε τα 45άρια. Φωτογραφικό υλικό στο φάκελο που θα κατεβάσετε.
Να ευχαριστήσω τον Ιδομενέα από Ρέθυμνο για το φωτομοντάζ και το καθάρισμα από τα στέφανα και τα καντήλια.
Φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).
Καλησπέρα, Και Καλή Χρονιά, το συγκεκριμένο δισκάκι εχει επανεκδοθεί σε cd , και κυκλοφορεί σήμερα σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες spotify, deezer, qobus. Ίσως να έχεις πρόβλημα με τα δικαιώματα .https://folkways.si.edu/songs-and-dances-of-greece/world/music/album/smithsonian
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Λεωνίδα Καλή Χρονιά. Το βίντεο μπλοκαρίστηκε αμέσως. Οπότε αναγκάστηκα να το αναρτήσω στο blog. Όσοι προλάβουν κατεβάζουν το φάκελο πριν μας κυνηγήσει η FOLKWAYS. Αν γίνει και αυτό έχω λύση και γι'αυτό.
Διαγραφή