«Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες, από την απώλεια του Στέλιου Αεράκη, του σημαντικότερου μουσικοπαραγωγού της Κρήτης, του ανθρώπου που ανάλωσε τη ζωή του υπέρ της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, στην οποία πρόσφερε τόσα, όσα κανείς άλλος δεν πρόσφερε.
Ο Στέλιος Αεράκης (Ακάκιος) γεννήθηκε στα Σίσαρχα Ανωγείων του Νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη. Η πλούσια και «ζωντανή» παράδοση της περιοχής αυτής και η αγάπη του για τη μουσική στάθηκαν οι αφορμές να ασχοληθεί -παιδί ακόμη- με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, παίζοντας μαντολίνο και λίγο αργότερα λαούτο.
Στη συνέχεια ως μουσικός πια, έκανε αρκετές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνοδεύοντας με το λαούτο του σπουδαίους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, κυρίως όμως συνεργάστηκε με τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη την περίοδο 1967 – 1974.
Από το 1967 στο περίφημο κρητικό κέντρο «Ερωτόκριτος» του Ηρακλείου, των Λευτέρη Αεράκη (Νταρολευτέρη) και Κίμωνα Μανουρά, άλλαξαν τα δεδομένα στην διασκέδαση. Εκεί έλαμψε ο Ψαρονίκος και άναψε το φυτίλι για την κάθοδό του στην Αθήνα. Μαζί με τον Ξυλούρη, ο Στέλιος Αεράκης θα εμφανιστεί το 1971 στην μπουάτ «Λήδρα» στην Πλάκα υπό τη σκέπη του Γιάννη Μαρκόπουλου και δύο χρόνια αργότερα θα δώσουν το παρών στη θρυλική παράσταση το «Μεγάλο μας Τσίρκο» στο θέατρο «Αθήναιον» με τον θίασο της Τζένης Καρέζη σε κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.
Στα μέσα του 1974 εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου ζούσε μόνιμα με την οικογένειά του. Τον ίδιο χρόνο μπαίνει στο χώρο του δίσκου αντιπροσωπεύοντας στην Κρήτη την πολυεθνική δισκογραφική εταιρία Columbia, επί σειρά ετών.Στα χρόνια που ακολουθούν και αφού έζησε από κοντά την αδιαφορία και την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν οι πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρίες το δημοτικό τραγούδι, αισθάνθηκε την ανάγκη για μια υπεύθυνη και σωστή παραγωγή στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Έτσι οδηγήθηκε στην απόφαση να ασχοληθεί με τον τομέα αυτό.
Το 1980 ιδρύει την Κρητική Μουσική Εταιρία «Αεράκης Α.Ε.Μ.Ε.» και ένα χρόνο αργότερα συγκρούεται με τα συμφέροντα της Columbia και διακόπτεται η συνεργασία τους, με αποτέλεσμα στην πορεία της εκδοτικής του προσπάθειας να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες. Το 1986 με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση φίλων, δημιουργεί το «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι – Αεράκης», και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο δισκογραφικό έργο. Εν συνεχεία ο αδερφός του Μιχάλης Αεράκης δημιούργησε τις “Μουσικές εκδόσεις Σείστρον” συνδυάζοντας το παλιό με το φρέσκο, και από το 2010 οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν πλέον μία εταιρεία με την ονομασία “ΑΕΡΑΚΗΣ – ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ & ΣΕΙΣΤΡΟΝ” της οποίας παραγωγός είναι πια ο ανιψιός του, Ανδρέας Αεράκης.
Δισκογραφικά είχε συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Κρητικούς καλλιτέχνες, αλλά και με έντεχνους μουσικοσυνθέτες όπως το Γιάννη Μαρκόπουλο, το Σταύρο Ξαρχάκο και το Χριστόδουλο Χάλαρη. Μοναδικές και ανεπανάληπτες θεωρούνται από το κοινό και τους ειδικούς οι δισκογραφικές παραγωγές που είχε πραγματοποιήσει. Εκεί όμως που έδωσε ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί έργο ζωής του είναι η πρωτοβουλία καταγραφής και έκδοσης της ολοκληρωμένης και αυθεντικής σειράς δέκα ξεχωριστών μουσικών έργων, με γενικό τίτλο: “ΟΙ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 1920 – 1955”, έργο που συντελεί ορόσημο στη μουσική μας ιστορία και πολύτιμο υλικό για τους μελετητές της μελλοντικής γενιάς.
Σημαντικές και ανεπανάληπτες είναι επίσης οι παραγωγές: “ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ 1955 – 1995”, “ΚΡΗΤΩΝ ΑΓΙΟΙ”, “ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΡΔΑΛΟΣ 1920 – 1998”, “ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ”, “ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΟΣ”, “ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΕΠΟΣ”, “ΦΟΥΣΤΑΛΙΕΡΗΣ “Το Στελάκι από την Κρήτη” 1911 – 1992″. Καθώς και τα βιβλία που καταγράφουν με ευλάβεια και υπευθυνότητα τον μουσικο-ποιητικό λόγο σπουδαίων Κρητών ποιητών.
Ο Στέλιος Αεράκης, έφυγε από τη ζωή, στις 15 Νοεμβρίου 2021, σε ηλικία 74 ετών, και ενώ είχε ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει. Άφησε παρακαταθήκη σε όλους τους Κρητικούς, το πολύμορφο έργο του, που ήταν καρπός πολύχρονης, σκληρής προσπάθειας, κινούμενης από την αγάπη του προς τον τόπο, την μουσική του και τις παραδόσεις του.»
Το σημερινό δισκάκι κυκλοφόρησε το 1983 ταυτόχρονα με τον δίσκο ¨Παντέρμη Κρήτη¨ του Νίκου Ξυλούρη. Ενώ φαίνεται να είναι διαφημιστικό (promo) του δίσκου του Ψαρονίκου, είναι διαφημιστικό για αρκετούς από τους δίσκους που είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε από το 1980. Οπότε γιατί αναφέρει ΑΕΜΕ Ένας χρόνος; Επίσης ο δίσκος του Ξυλούρη έχει ετικέτες EMI Columbia και όχι ΑΕΜΕ (γράφει βέβαια ότι έχει την διανομή) όπως όλοι οι άλλοι δίσκοι που διαφημίζονται και που παρεμπιπτόντως αποτελούν διαμάντια της Κρητικής μουσικής παράδοσης. Ακούγοντας το δισκάκι ένα είναι σίγουρο, ότι θα παίξεις και τους δίσκους. Ακούς Ψαρονίκο, Σκουλά, Ross Daly, Αλεφαντινούς, Αεράκη Νικηφόρο, Ροδινό, Ψαραντώνη και τον Ανδρέα Διλβόη που τον υπολογίζουν οι των λαϊκών ασμάτων, σε μίξη.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου