Ο «μεγάλος δάσκαλος» -όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι μυημένοι και γνώστες της Κρητικής μουσικής- με το μουσικό του έργο, άφησε μουσική παρακαταθήκη. Είναι σχεδόν αδύνατο ακούγοντας τραγούδι του Γιώργη Καλομοίρη (βλέπε αναρτήσεις 34,88,111 και 164) να μην καταλάβεις ότι είναι δικό του. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι μουσικές συνθέσεις του χαρακτηρίζονται από ένα ξεχωριστό γνώρισμα, από μοναδικότητα, ιδιαίτερο χρώμα, και μία χαρακτηριστική χροιά και μελωδία, ταυτόσημη με το μουσικό του έργο, αλλά και από ποικιλομορφία, καθώς εκτός από τους παραδοσιακούς Κρητικούς συρτούς, αποτελούνται από καλαματιανούς, κοντυλιές, αμανέδες και πολλά ακόμα είδη της παραδοσιακής μουσικής. Ο ίδιος συνέθεσε εκατοντάδες μουσικές συνθέσεις, τις οποίες «έντυσε», με δικές του μαντινάδες, αλλά και κατοπινών μαντιναδολόγων.
Όταν η Κόκα-Κόλα έφτασε και στην Κρήτη, ο Γιωργαντός βρισκόταν στο απόγειο της μουσικής του καριέρας, σε αντίθεση με τη διάσημο πλέον αναψυκτικό που δεν ήταν καθόλου γνωστό ή επιθυμητό στους Κρητικούς. Η Κόκα-Κόλα, λοιπόν, ψάχνοντας να διαφημιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στους Κρητικούς, επικοινώνησε με τον λυράρη, που τότε ήταν το «τοπ» όνομα στο νησί, ώστε να συνθέσει ένα τραγούδι διαφημιστικό του ποτού. Κάπως, έτσι, προέκυψε το «η κόκα κόλα τα γειαίνει όλα»: «Μικρή μου στην αγάπη μας, τα' παιξα όλα για όλα, και φάρμακο να γιατρευτώ, βρήκα την Κόκα κόλα. Η κόκα κόλα τα γειαίνει όλα! Την πίνω και δροσίζει με και θέτω και κοιμούμαι και κείνη που με πλήγωσε μπλιο δε τη συλλογούμαι. Η κόκα κόλα τα γειαίνει όλα! Για σένα αγάπη μου γλυκιά, η συμβουλή μου είναι, αν θέλεις να αγαπιόμαστε την κόκα κόλα πίνε.». Με το πέρας των χρόνων, το κομμάτι αυτό ανέβηκε και στην πλατφόρμα του Youtube (άκου), όπου παρεξηγήθηκε τρόπο τινά, ως εμπορικό τρόπο του λυράρη, ενώ στην πραγματικότητα, η ίδια η εταιρεία είχε απευθυνθεί σε εκείνον για δικό της εμπορικό σκοπό.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 60-70, ο Γιωργαντός «μεσουρανούσε», βιώνοντας καθημερινά εκδηλώσεις υπέρμετρου θαυμασμού και λατρείας από τους Κρητικούς, κυριολεκτικά και χωρίς υπερβολή. Ένα παράδειγμα αυτών των εκδηλώσεων, μας μεταφέρθηκε από συνεργάτες του και άλλους παρευρισκόμενους εν αυτώ. Επισκεπτόμενος ο Γιωργαντός ένα χωριό του Λασιθίου, για να παίξει στο ετήσιο εορταστικό του γλέντι –περίπου όταν συνέβη το περιστατικό με την κόκα κόλα- οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με ένα πανό, στο οποίο αναγραφόταν «Καλώς ήρθες, Γιώργο, Λυράρη της καρδιάς μας». Ενόσω, μάλιστα, γινόταν το γλέντι, μια ηλικιωμένη γυναίκα τον πλησίασε ενώ έπαιζε και του είπε «ήρθα, παιδί μου, να σε αγγίξω για να δω αν είσαι αληθινός!».
Στο σημερινό δισκάκι μαζί με τον Γιωργαντό ο Δημήτρης Τσαγκαράκης από την γνωστή οικογένεια (βλέπε και προηγούμενη ανάρτηση).
Ηχογράφηση και κυκλοφορία το 1961 (ο Μανιάτης αναφέρει 1960). Κυκλοφόρησε με δυο διαφορετικές ετικέτες. Στη σημερινή (νεότερη) έχει προστεθεί το 7740 που είναι συνέχεια της αρίθμησης των Fidelity δίσκων. Οπότε πιθανότατα μιλάμε για επανακυκλοφορία με διαφορετικές ετικέτες. Παρακάτω και το ζεύγος των πρώτων ετικετών από τη συλλογή του φίλου Ιδομενέα από Ρέθυμνο.
Πληροφορίες, φωτογραφίες και το ηχητικό αρχείο …(εδώ).